|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
13.01.2009, 18:22 | #1 |
Motocykl: nie mam AT już
Online: 1 tydzień 4 dni 8 godz 19 min 8 s
|
Białoruś...
Właśnie!
Jako że nie znalazłem żadnego tematu o Białorusi, zakładam ten... Warto tam jechać? Co można zobaczyć u Łukaszenki ? Bezpiecznie tam jest, czy dzicz (jak na naszych, niektórych Polskich wsiach...) ? Jeżeli dojdziecie (dojdziemy?) do wniosku że założyłem temat "do dupy" to przepraszam i tłumacze się nudą spowodowaną leżącym za oknem sniegiem Pozdro |
13.01.2009, 18:35 | #2 |
...a nu jaho...kultura musi być...
Miasto: B(i)BI
Motocykl: XT 600
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 tydzień 3 dni 20 godz 58 min 23 s
|
ja chyba bardziej Litwe bym proponowała plus Łotwa i Estonia co by za krótko nie było, troche mniej zachodu, ładne miasta, bezpieczniej i brak problemu typu wizy itp. Ale wiadomo że im trudniej tym wieksza satysfakcja .
Jako że mieszkałam 30km od granicy z Białorusią to jakoś nie ciągnęło tam, chyba że po tanie używki . Ale nad Świtezią ładnie, dalej pewnie też, mówię o Mińsku. Na wioskach fajne inne klimaty itp. Poza tym tam się szybciej dogadasz niż na Litwie, z Białorusinem to największy laik się dogada i nie tylko .
13.01.2009, 18:44 | #3 |
Gość
Online: 0
|
Na Białorusi jest bezpieczniej niż na Litwie. Bardzo polecam.
Jak się człek nudzi, to wygooglać wystarczy, kawałek naszej historii poza tym. |
13.01.2009, 19:07 | #4 |
|
Inne podejście do kwestii bezpieczeństwa ma turysta a inne ktoś, kto żyje obok jednego i drugiego. Może zerkam na to pod innym kątem. Na pewno wyjazd na Litwe jest łatwiejszy i mniej stresujący, a można niewiele gorzej zwiedzić. Ja wybrałabym Litwe, a jeśli kiedyś pojadę na Białoruś to tylko po papierosy, paliwo i wódke, choć teraz na własny użytek się nie opłaca, bo wizy wprowadzili. Dobrze że u nas ludzie jeszcze mają determinację z tego żyć, oni zarabiają , a ja oszczędzam
13.01.2009, 21:28 | #5 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
byłem na Białorusi na zlocie.
duzo alko i łatwe kobiety zabawa na całego ale z policja nie ma zabawy |
13.01.2009, 21:36 | #6 |
|
wolałabym nie wiedzieć co będzie, jak spotkam w dziczy białoruskiej służbe celną lub smerfy, tu raczej właśnie nie ma żartów i może być wesoło albo wręcz odwrotnie, nie wiadomo czego się spodziewać
13.01.2009, 22:00 | #7 |
Miasto: Miasto stoleczne i okolice
Motocykl: RD07a & PD04E
Online: 19 godz 53 min 25 s
|
Witam!
Jezeli chodzi o bezpieczeństwo na Bialorusi, to nie należy ulegać stereotypom kążącym w Polsce. Bialorus jest bardzo bezpiecznym krajem. 1/3 obywateli pracujących zasila szeregi milicji, wiec nie ma sie czego bać. Drogi mają szerokie i równe (daleko nam do nich pod tym względem).Co bardziej obeznani obywatele, którzy mieli okazje odwiedzić nasz kraj, czesto dworują sobie z naszych polskich szos Jeśli chodzi o okolice Mińska to wszędzie panuje duży pożądek. Dookoła jest czysto i schludnie. No i białorusinki...mmm, piękne dziewczęta tylko niestety często szpecą sie ubiorem. Co do komunikacji międzyludzkiej, to sprawa wygląda następująco. Ludzie. jak w większości krajów na wschodzie są bardzo życzliwi. Niewiele osób mówi w języku białoruskim (to wlaśnie jedna z zasług wąsatego przywódcy), który ma wiele wspólnego z Polskim. Zaryzykowałbym stwierdzenie,że to najbardziej podobny do Polskiego język słowiański. Wiele osób posiada jednak zdolność porozumiewania sie w nim, więc spokojnie dogadamy sie ''po naszemu''. Powszechnie używany jest natomiast język rosyjski.Z jego znajomościa białoruś stoi przed nami otworem. Należy pamietać jeszcze o kilku detalach. Przede wszystkim jadąc tam, jesteśmy ciekawi jak to sie żyje w kraju, uważanym za ostatni w Europie bastion rządów totalitarnych. Musimy wziąc pod uwage to, że ludzie nie wypowiadają głośno swoich opinii. Na Białorusi ściany mają uszy, więc pytać o sprawy polityczne należy z umiarem, albo w zaufanym otoczeniu żeby nie narazić nikogo na niepotrzebne nieprzyjemności. Podsumowując, bardzo polecam wycieczke do naszych, jakże mało nam znanych sąsiadów. To bardzo ciekawe doświadczenie, gdy nagle w XXIw, w Europie, mówią ci w radio, że system bankowy Bialorusi jest niezalezny od kapitalistycznego kryzysu i obywatele nie muszą sie niczego lękać lub na pierwszej stronie gazety ''Sowietskaja Bielarus'' jest wielki artykul o skupie złomu itd...Takie teoretyczne slogany jak propaganda, czy manipulacja nagle przyjmują całkiem realny wymiar i to zaledwie kilka godzin jazdy od naszego domu A porównywać z Litwą nie warto, bo to zupełnie inna bajka. Litwa to już pełną gębą bogata Unia Europejska, a na Białorusi mamy wrażenie, że to wciąż Kraj Rad Ostatnio edytowane przez dyziek : 13.01.2009 o 23:01 |
22.01.2009, 01:25 | #8 |
Miasto: okolice Wrocławia na wschód bardziej
Motocykl: RD03, RD04, 2xRD07, RD07A
Przebieg: okrutny
Online: 1 dzień 1 godz 20 min 51 s
|
potwierdzam bardzo fajnie co roku tam zaglądam
22.01.2009, 02:31 | #9 |
świeżym warto być:)
Miasto: DWR
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 10 godz 52 min 48 s
|
22.01.2009, 19:56 | #10 | |
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD04
Online: 2 miesiące 3 tygodni 2 dni 5 godz 18 min 56 s
|
Cytat:
Jak sie człowiek nudzi, to wygooglac wstarczy, kawalek historii poza tym. Ja akurat tak to widze, bylem tu i tu. Zalezy jakie kto ma doswiadczenia... |
|
|
|