![]() |
![]()
|
Uklad paliwowy i wydechowy Montaż i demontaż baku, kraników , gaźników, , tłumiki , filtry powietrza i paliwa, linki, pompy paliwa elektryczne i podcisnieniowe, ustawienia gaźnika, poprowadzenie przewodów. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2015
Miasto: Szczecin
Motocykl: RD07
Przebieg: rosnący
![]() Online: 4 dni 8 godz 57 min 6 s
|
![]()
Czy ktoś z Was ma doświadczenie z policejami czy innymi służbami odnośnie jazdy na wydechu od Zbyszka
![]() bez dbkillerów ![]() I nie chodzi mi o brutalne katanie w obszarach zamieszkanych i mniej zaludnionych Tylko spokojna kulturalną jazdę bez szaleństw ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Feb 2012
Miasto: Gdańsk
Motocykl: RD07a
Przebieg: 44500
![]() Online: 1 tydzień 4 dni 28 min 53 s
|
![]()
Nawet w Polsce z db killerem można mieć kłopoty. Tak naprawdę nie można dokonywać przeróbek w fabrycznym motocyklu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: Kielce
Motocykl: Dziczyzna
Przebieg: ustalam
![]() Online: 4 miesiące 1 tydzień 3 dni 14 godz 40 s
|
![]()
Cytat: "Nawet w Polsce z db killerem można mieć kłopoty. Tak naprawdę nie można dokonywać przeróbek w fabrycznym motocyklu."
A to ciekawe - możesz rozwinąć? Co jest przeróbką a co nie jest i jaki przepis masz na myśli? Bo - jeśli tak, to czy zmiana opon na inne niż te, które założyła fabryka jest "przeróbką"? A klocki/tarcze? Zawieszenie/elektryka? Moja AT z przeróbkami przechodzi badania (bez "znajomości", w obcej Stacji Diagnostycznej) - więc moje pytanie wynika tylko z chęci poszerzenia wiedzy/uświadomienia a nie ze złośliwości ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2009
Miasto: WARSZAWA
Motocykl: RD04
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 3 dni 14 godz 43 min 39 s
|
![]()
Wydech bez homologacji = brak dowodu
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
|
![]()
Każda część użytkowa ma numer i homologację. Żaden podrabiany wydech takowych nie posiada. Niektóre przeróbki elektryki są także zabronione. Np. dodatkowe halogeny w ciężarówkach. Sporo motocykli śmiga ze światłami niezgodnymi z przepisami. Policja jednak u nas nie wnika. Zapraszam do fascynującej lektury warunków technicznych pojazdów.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
![]() Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: Kielce
Motocykl: Dziczyzna
Przebieg: ustalam
![]() Online: 4 miesiące 1 tydzień 3 dni 14 godz 40 s
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2012
Motocykl: RD07&1000RR
![]() Online: 2 tygodni 6 dni 3 godz 26 min 56 s
|
![]()
Latam cebrą na leosiu, bez debekilera, po naszym kraju często, w hitlerowskim kraju jakoś 3-5 dni w miesiącu. Jak widzisz miśków to odpuść gazu, wrzuć wyższy bieg i jedź normalnie. Nikt się nie czepia. Moi koledzy z niemiec też mają głośne wydechy i jakoś ich nikt nie zatrzymuje, wszystko z głową i będzie ok. Na to, że tu co niektórzy mają permanentną sraczkę w sprawie przepisów nic nie poradzisz. Dużo gadania a doświadczenia brakuje :P Ja napisałem jak jest w praktyce. Na wolnych garach przejechałem harasiem całą jewrope, miałem kontrole niejedną, nikt nic nie gadał... a tam to dopiero dudniło
![]() A jak się uprzesz to każdy grawer Ci ten znaczek homosiologacji na wydechu zrobi, za 2 dychy ![]() ![]() Ostatnio edytowane przez wierny : 06.11.2021 o 05:29 Powód: Połączenie postów. |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
![]()
Chyba, że wybierasz się w rejony Eifel, to licz się z lawetą. Są częste kontrole głośności wydechu, ponieważ są to tereny parku narodowego.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
|
![]()
Po pierwsze, montowane części muszą być zgodne z polskimi warunkami technicznymi. Z tego co pamietam, motocykl może mieć dodatkowe światła w ilości dwóch oznaczone jako przeciwmgłowe. Wydechy naszych rodzimych producentów nie mają homologacji. Spełnianie norm hałasu to jedno. Są inne ważne czynniki. Oddawanie ciepła, podatność na odkształcanie itd. U nas i w wielu krajach w to się nie wnika, ale powoli ulega to zmianie. Pamiętaj, że policjant nie musi badać poziomu hałasu, żeby zatrzymać dowód. Niestety wystarczy uzasadnione podejrzenie. Jeszcze jedna ciekawostka: często głośny wydech daje frajdę i spadek mocy. Trzeba sporo czasu spędzić nad liczeniem jakie rozmiary ma mieć akcesoryjny komin. Zmiana zawieszeń, tarcz itp. to wbrew pozorom ryzykowna rzecz. Jako motocyklista interesuję się opiniami biegłych sądowych, którzy często znają się na rzeczy i piszą ciekawe wywody na temat wpływu zmian konstrukcyjnych na przebieg zdarzenia drogowego. Wszystko super, dopóki nic się nie dzieje. Mam nadzieję, że lekko pomogłem. Jak nie mogę podać na
![]() |
![]() |
![]() |