|
Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
14.09.2016, 14:17 | #1 |
Konto zamknięte na stałe
Motocykl: RD03
Online: 2 miesiące 1 tydzień 4 dni 7 godz 52 min 54 s
|
Jak zrobić ciekawy film z wyjazdu?
Pokażę w krótkim wpisie jak można w dość łatwy sposób stworzyć film z dowolnego wyjazdu mając niewiele czasu i brak chęci do poznawania zaawansowanych aplikacji. Temat jest szeroki, rozwinę go bardziej jeśli znajdzie zainteresowanie.
Specjalnie w tym celu przejechałem się popołudniu z Łodzi, opłotkami w stronę Strykowa i z powrotem mając ze sobą kamerę sportową SJCam M20 wyposażoną - co ważne - w pilota zdalnego sterowania. Nakręciłem w sumie kilkanaście minut materiału włączając co jakiś czas nagrywanie w czasie jazdy. Raz przełożyłem mocowanie kamery na widelec aby zmienić perspektywę. Pilot szalenie ułatwia operowanie kamerą ponieważ przyciski sterowania mam w okolicy lewego kciuka. Komfort i bezpieczeństwo znacznie lepsze gdy nie trzeba odrywać rąk od kierownicy. Po powrocie do domu przeniosłem cały materiał z kamery na tablet. SJCam M20 ma WiFi ale transfer trwa niemiłosiernie długo, lepiej pliki zgrać z karty. W moim przypadku jest to iPad Air 2 ale aplikacja jest dostępna również w sklepie Google dla Androida. Kolejnym krokiem było wybranie z poszczególnych ujęć do zestawu który posłuży jako podstawa filmiku. Korzystając z wbudowanego w system tabletu edytora wyciąłem 15 fragmentów liczących od 4 do 15 sekund długości. Do tego momentu od rozpoczęcia pracy nie minęło pół godziny. Pora uruchomić główne narzędzie - program Quik. Jest to aplikacja stworzona jakiś czas temu przez grupę przejętą niedawno przez firmę GoPro. Quik poprosi o wskazanie zestawu ujęć z których ma być zmontowany finalny produkt. Po zatwierdzeniu od razu zobaczymy na ekranie propozycję montażu wraz z podłożoną muzyką. Aplikacja posługuje się swoimi zestawami muzycznymi, ponieważ dostosowuje sposób montażu do dynamiki utworu. Mimo bardzo dużej automatyzacji (dla leniwych) możemy przejść w tryb edycji poszczególnych elementów wpływających na efekt finalny. Mogę napisać coś więcej jeśli temat i program wyda się wam interesujący. Na koniec zapisujemy plik wynikowy który można wrzucić na przykład na YouTube: https://youtu.be/FqWwlT-XrLM https://quik.gopro.com/v/CKlESUO8aU/ Ostatnio edytowane przez Neo : 14.09.2016 o 15:50 Powód: Dodałem link do innej usługi z tym samym filmem |
14.09.2016, 14:21 | #2 |
Miasto: FZG
Motocykl: RD07a
Przebieg: 22000 +
Galeria: Zdjęcia
Online: 2 tygodni 3 dni 14 godz 55 min 10 s
|
Ło panie...
ale nie działa;/ --------- edit: DZIAŁA
14.09.2016, 15:27 | #3 |
Miasto: Kraków
Motocykl: Transalp i XT600
Online: 1 dzień 19 godz 34 min 32 s
|
Wygląda to ciekawie, ja dopiero raczkuje z GoPro o i taka apka będzie super jak dla mnie
|
14.09.2016, 15:46 | #4 | |
Miasto: Sexu i biznesu
Motocykl: CRF1000, R80G/S PD, DR650SE
Online: 2 tygodni 5 dni 3 godz 3 min 52 s
|
Cytat:
Intersuje mnie rowniez czy mozna jakos dodawac zdjecia, bo wszystkie aplikacje jakie widzialem nie mialy tego. Mozna np. w programie GoPro zrobic ze zdjecia film (jakas masakra) i go wkleic. Chyba stanalem na tym ze Movie Maker z Windowsa najlepszy byl dla mnie. Chetnie sie dowiem o jakims prostej alternatywie - szczegolnie na smartfon czy tablet. PS. Filmik nie dziala.
14.09.2016, 15:52 | #5 |
Konto zamknięte na stałe
|
Dodałem link do innych serwerów. U mnie YouTube działa bez problemu, nie zakładałem też ograniczeń na kraje.
https://quik.gopro.com/v/CKlESUO8aU/ Aplikacja ma możliwość dodawania zdjęć, filmów i materiałów z Facebooka ale tego nie sprawdzę ponieważ nie mam konta na fejsie. Postaram się napisać szerzej o programie i opisać więcej jego funkcji. Ostatnio edytowane przez Neo : 14.09.2016 o 15:55 |
14.09.2016, 18:45 | #6 |
Miasto: Kraków
Motocykl: Transalp i XT600
Online: 1 dzień 19 godz 34 min 32 s
|
Ja nie mam również problemu z otwarciem go na YT
|
14.09.2016, 22:23 | #7 |
Te przejścia krzaczkowate po chwili oglądania robią się męczące. Program warty dalszej uwagi. Dzięki za info.
Pzdr Qter
14.09.2016, 23:00 | #8 |
Konto zamknięte na stałe
|
Aplikacja w tej chwili oferuje 28 motywów, a do każdego zestaw proponowanej muzyki. Zwykle automatyczny montaż ładniej wychodzi na ich propozycjach dźwiękowych niż na utworach z własnej biblioteki. Według mnie warto poklikać i sprawdzić która kombinacja będzie się nam wydawała najładniejsza.
|
15.09.2016, 09:20 | #9 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: brak
Galeria: Zdjęcia
Online: 2 miesiące 2 tygodni 3 dni 17 godz 55 min 24 s
|
Moim zdaniem nie da się zrobić ciekawego filmu a nawet nieciekawego, jeśli cały materiał to ujęcie skierowane na drogę do przodu. Wyjątkiem mogą być bardzo atrakcyjne i egzotyczne miejsca. Ale do takiego filmu też się nie wraca. I nie ma takiej aplikacji która zrobi wszystko za nas. Po prostu coś lepszego od przeciętności wymaga jakiegokolwiek, choćby niewielkiego wysiłku. Lepiej już nauczyć się prostego Windows Movie Maker.
15.09.2016, 09:44 | #10 | |
Konto zamknięte na stałe
|
Cytat:
Na YouTube jest nieprzebrana ilość filmów z bardzo ciekawych miejsc do których autorzy dotarli na motocyklach, a ich relacje są... takie sobie, żeby nie napisać dosadniej. Nie pomaga tam nawet montaż w profesjonalnej aplikacji. Masz rację, że sposób montażu zaoferowany przez tą aplikację jest wręcz banalny, kluczem będą ciekawe ujęcia ale odwracając kota ogonem napiszę: co z tego że masz ciekawe ujęcia, skoro po powrocie nic z nimi nie zrobisz, tylko zarosną pajęczynami w ciemnym kącie na dysku? Montaż - nawet w aplikacjach Windows Movie Maker czy Apple iMovie wymaga poświęcenia znacznie większej ilości czasu. Film na poparcie Twojego argumentu: zestawienie ciekawych miejsc z prostym montażem dało efekt który mi się podoba ale to też rzecz gustu: https://youtu.be/85VErvTqgWc Skoro nie wracasz do swoich zdjęć czy filmów z wyjazdów, to po co właściwie je rejestrujesz (o ile to robisz)? U mnie znajomi i rodzina wręcz domagają się przy spotkaniach relacji z kolejnych wypadów. Ostatnio edytowane przez Neo : 15.09.2016 o 09:52 |
|
|
|