|
![]() |
#1 |
Motocykl: CRF 1000L
![]() Online: 7 godz 5 min 38 s
|
![]()
Witam wszystkich forumowiczów. Przebieg 8000, skrzynia manualna
Czekam na umówioną na za 2 tygodnie wizytę w serwisie i w międzyczasie postanowiłem napisać o swojej dolegliwości. Mianowicie po rozgrzaniu silnika zaczyna być słyszalne nieregularne grzechotanie, ciężko zlokalizować dokładne miejsce. Generalnie okolice kosza sprzęgłowego i pompy olejowej. Na YT znalazłem podobne dolegliwości u grupy użytkowników NAT z bardzo ciekawymi komentarzami z różnych stron świata, więc zakładam, że problem nie jest jednostkowy. Czy ktoś z kolegów po głębokim wsłuchaniu się w pracę silnika słyszy coś podobnego? Silnik gorący, nie ma znaczenia zapięty bieg, włączone/luźne sprzęgło jest też bez znaczenia, na zimnym nie słychać nic, podczas jazdy niestety nie do usłyszenia. Oprócz tego wszystko poza sporadycznym tzw "międzyluzem" działa jak powinno. Nagrałem filmik, ale nie wiem dlaczego, nie mogę go załączyć - nie mam pojęcia o zasadach forum, może coś źle robię. daję linki do kolegów z innych krajów z tym samym problemem (pod pierwszym filmikiem jest sporo komentarzy w tej tematyce, aż strach czytać, jak serwisy Honda na to reagują) https://www.youtube.com/watch?v=o1K1Bpk08ig https://www.youtube.com/watch?v=K0o5UWLqj88 trzeba się przysłuchać, ale jest to wyraźnie słyszalne grzechotanie, a na żywo oczywiście znacznie bardziej słychać niż na filmach. Wkurzyłem się, zobaczymy co powie ASO w Szczecinie. Pozdrawiam dzięki |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
![]()
No nieźle, faktycznie niepokojący (przynajmniej dla mnie) dźwięk. Coś łupie.
![]() |
#3 |
![]() |
![]()
A jak wciśniesz klamkę to cichnie?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2010
Miasto: Zgierz
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: duży :)
![]() Online: 2 miesiące 3 tygodni 1 dzień 6 godz 45 min 51 s
|
![]()
Niezły jazgot. Tak jakby łożysko w skrzyni. No ale na ucho to sobie można...
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
![]() |
#5 | |
Miasto: lubuskie
Motocykl: NAT2016
Przebieg: 9900
![]() Online: 3 godz 51 min 33 s
|
![]() Cytat:
Posiadam NAT z XII.2016 roku i mam podobne problemy w mniejszym stopniu. Pompa oleju już przy 6k km był wymieniana a teraz moto ma 16k km i miesiąc stoi w serwisie w Szczecinie i nie wiedzą co robić. Nie wiem co rozbierali ale zaangażowany był oddział główny Hondy na Polskę. Piszę zażenowany całą sytuacją. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Motocykl: CRF 1000L
![]() Online: 7 godz 5 min 38 s
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
![]()
Witam, przepraszam, że tak długo nie odpisywałem.
Po wymianie pompy było wszystko w porządku ale po około 8 tys km silnik nie chodził idealnie czysto tylko był zakłócany wytłumionymi dźwiękami z przodu silnika. Po tym stał miesiąc i tydzień w serwisie, ponoć wymienili 3 łożyska. Teraz jest w porządku do kiedy - nie wiem. Pozdrawiam |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Gość
Online: 0
|
![]()
Panowie ponawiam pytanie, co z tym grzechotaniem?. Zastanawiam się, czy jest to problem jednostkowy w NAT z 2016r?, czy w nowszych też się objawia?,a jak tak to co z tym robić i jaka jest tego przyczyna. Temat powstał ale brak odpowiedzi,może teraz wiedza jest większa.
|
![]() |
![]() |
#9 |
![]() |
![]()
NAT 2016 manual. O. 32k km przebiegu,
Nie miałem i nie mam takich objawów. Dość niepokojący dźwięk mówiąc szczerze. Z filmu to tylko gdybanie. Do serwisu i diagnostyka. |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
|
![]()
Witam, w nowszej u kolegi z 2017 manual i przy przebiegu około 12kkm też już zaczyna, jest już umówiony na naprawę gwarancyjną.
Następny mój kolega ma DCT z przebiegiem powyżej 32kkm i nic do tej pory, cisza jak w nowej. Moja ma w tej chwili ok 23kkm, kosz słychać dość mocno, po wciśnięciu klamki cicho. |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Dziwny hałas w silniku na drugim biegu. | mazurrd07 | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 5 | 19.04.2016 14:58 |
Ciało obce w silniku | siup | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 7 | 17.07.2014 08:19 |
Co sprawdzić przy zdemontowanym silniku? | Vooytas | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 13 | 23.02.2009 16:58 |