15.03.2011, 21:02 | #21 |
Miasto: Reykjavik
Motocykl: tyż Honda ale mała siostra królowej
Przebieg: jest
Online: 1 miesiąc 3 dni 3 godz 35 min 20 s
|
Masz rację, ale tam chyba bardzo silnie odczułam " biedę" mentalną tych ludzi...gdzie indziej widzisz biedę i bogactwo...w Afryce bieda poraża, jest nachalna, ma w sobie jakąs bezczelność, atakuje Cie, wpycha Ci się do mózgu...
|
15.03.2011, 21:26 | #22 |
Miasto: Wlkp
Motocykl: Prawdziwa przygoda XRV 750
Przebieg: od nowa
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 2 godz 37 min 45 s
|
bieda jest i my tego nie zmienimy . Tym którzy mogli by to zmienić nie zależy na tym . Szczególnie w afryce jest zbyt wiele grup , klanów , plemiennych porachunków i sponsorów którzy tym grupom dają broń bo mają w tym swoje interesy i nie zależy im na tym by te grupy, klany itp. pojednały się .
16.03.2011, 09:09 | #23 |
Miasto: Bielsko - Biała
Motocykl: dr650se
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 1 godz 20 min 44 s
|
Bieda jak to nazwałaś mentalna występuje na pograniczu bogactwa - na obrzeżach miast, w miejscach turystycznych. Afryka nie jest tu żadnym wyjątkiem. Stan permanentnych konfliktów i upokorzeń tych ludzi jest zasługą białych i to oni, czyli my odpowiadamy za dalszą edukację afrykańczyków, bo niestety nie da się już powrócić do stanu równowagi sprzed lat. Mamy tutaj pewien dług. Zajrzyj do historii ostatnich wieków tego kontynentu, a zwątpisz w "naszą" cywilizację. Spotykam wiele miejsc w których bieda nie jest porażająca, chociaż ludzie "nic nie mają" ponadto wiele się mogę od nich nauczyć. Omijam skażone kolorem białym. Przepraszam że wpakowałem się w Twój wątek, czekam z niecierpliwością!!!
16.03.2011, 09:37 | #24 |
Miasto: Reykjavik
Motocykl: tyż Honda ale mała siostra królowej
Przebieg: jest
Online: 1 miesiąc 3 dni 3 godz 35 min 20 s
|
Dziękuję za wszystkie komentarze,sa dla mnie bardzo cenne.Każdy widzi ten sam świat swoimi oczyma i tak ma byc. Historię Afryki trochę poczytałam, to prawda co mówisz. Ja zawsze lubię ogladac swiat ' od podszewki", a ta " podszewka" jest czasem bardzo brudna...
|
17.03.2011, 12:39 | #25 |
wondering soul
Miasto: Warszawa
Motocykl: KTM 690 enduro, Sherco 300i
Online: 2 miesiące 2 tygodni 3 dni 23 godz 11 min 8 s
|
Dunia, przeniosłam Twój wątek do naszego "działu dyskusyjnego". W moim przekonaniu bardziej pasuje tu, gdzie zazwyczaj toczą się różne debaty, niż do relacji z podróży - w końcu nie jest to "sucha relacja"
|
|