|
Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
26.01.2009, 10:06 | #11 |
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
Online: 4 miesiące 2 tygodni 14 godz 41 min 50 s
|
Wygląda ładnie ta owiewka. Tylko co się z nią dzieje gdy kierownik spontanicznie zechce opuścić motocykl susłem do przodu? Oryginalna łamie się tam gdzie wiedzą wszyscy, a co z tą? Pytanie przy tej wysokości zasadne. Spotkanie z moją szybą przypomina mi się boleśnie jeszcze po roku
|
26.01.2009, 11:00 | #12 |
Motocykl: RD03
Online: 2 tygodni 3 dni 19 godz 28 min 14 s
|
Re. Babel - pomiarów nie wykonywałem ale wysokość w siodle jest łokrutna, przy moich 184 cm. ledwo końcami paluszków ziemi dostaje, trzeba będzie sie od nowa jeździć uczyć albo dokonać kolejnej modyfikacji tylnego amora - czas pokaże.
Re. Lepi - nie wiem gdzie pęka oryginalna bo w życiu w ten sposób ze swojej Afri nie zsiadałem i mam nadzieje, że tak pozostanie. Z obserwacji wynika, że owiewka powinna pierdyknąć nieco powyżej lamp bo tam ma "przetłoczenie" ale czy pierdyknie to Bóg raczy wiedzieć Tak na poważnie to martwi mnie nieco środek ciężkości i właśnie ta wysokość w siodle ale bez próby tego nie rozkminie a do chwili "osiodłania" sprzęta na gotowo jeszcze nieco czasu upłynie więc cierpliwości. Widziałem kilka zmodyfikowanych At w tym przez Boano i tam stojący obok niej Makaron ledwo wystawał z nad kanapy więc może tak ma być - sam nie wiem . Generalnie każda taka modyfikacja nawet oparta na dedykowanych akcesoriach wprowadza sporo zamieszania w konstrukcji i może być, lub nie, dobrze odebrana przez użytkownika. Ja eksperymentowałem i starałem się zrobić wszystko na bazie ogólno dostępnych /nie koniecznie w naszym kraju/ i w miarę tanich podzespołach. Kilka razy już pisałem, że cały przód jest od Xr650R z 2003 roku czyli 46mm. średnicy rur nośnych zawieszenia i pełną regulacją /"góra-dół"/ a tył to amor od Lc4 z nową sprężyną i nieco zmodyfikowanym mocowaniem. Owiewka przednia jest dokładnie takiej samej wysokości jak te oferowane przez Boano czy AQ /ich produkty też nie mają opcji "abordażu bezpośredniego" i poduszki powietrznej dla kierownika więc "łamliwość" należy przetestować we własnym zakresie /. Poza tym zdemontowałem zupełnie tylną część ramy więc docelowo moto jest jedno osobowe, tylne owiewki oryginalne przycięte a błotnik z allegro /też sporo docinania/. Wydech Arrow, felgi DiD 21" i 18", zębatka tył 52 ale na napędzie 520 i jeszcze kilka pomniejszych zmian. Co do kosztów to jak nie liczyć wyjdzie sporo więcej niż wartość samego motorka ale cóż ... chciał to ma . Na nadchodzący sezon mam zamiar przygotować moto "na testowo" czyli bez malowania i wykończeniówki - jak się naumie tym jeździć to na zimę anno domini 2009/2010 dokończę lub POZDRAWIAM Ostatnio edytowane przez Pawel_z_Jasla : 26.01.2009 o 11:09 |
26.01.2009, 11:54 | #13 |
Mizerna Kruszynka
Miasto: Lusk
Motocykl: RD07a
Przebieg: 110 tys
Online: 2 tygodni 3 dni 12 godz 24 min 19 s
|
Paweł powiedz mi czy przekladając amora od xr650 przerabiałes cos czy poprostu pasują łozyska i wszystko pozostałe. Mógłbym prosić o ewentualny opis!
Dziekować OJ! |
26.01.2009, 12:01 | #14 |
|
|
26.01.2009, 13:47 | #15 |
Motocykl: RD03
Online: 2 tygodni 3 dni 19 godz 28 min 14 s
|
Hero - pewnie że mógłbyś ... ale dokładnie zrobię to dopiero za jakiś czas. W kwestii formalnej dodam, że Ja sprawowałem przy dotychczasowych pracach nad Afri raczej funkcje koncepcyjno, kontrolno, finansowo, organizacyjną. Cała poważniejsza i wymagająca odpowiednich środków robota została oddana w ręce pewnego zaprzyjaźnionego "serwisanta" z Gorlic. Jedno mogę ci powiedzieć od razu - sztyca wymaga wykonania od podstaw /inna jest długość, "podtoczenia" i średnica/ zaś łożyska główki ramy zostały oryginalne. To samo dotyczy ośki koła no i oczywiście redukcji przy zacisku hamulcowym, cała roboty jest jednak stosunkowo prosta i nie aż tak kosztowna. Największe koszty pomijając zawieszenia /Ja dałem w sumie z kosztami wysyłki 330 USD za kompletny i w zasadzie nowy przód od XR-y a $ kosztował wtedy 2,20 zł. zaś tylny amor z kosztami przesyłki wyszedł niespełna 75 euro/ generują dodatki i drobne akcesoria typu kierownica o zmiennym przekroju, przewody hamulcowe, nowe koła lub obręcze i ich zaplot, owiewka ze stelażem i świeczkami, pompa podciśnieniowa paliwa, itd. W każdym razie trzeba przygotować się na sporą inwestycje, która wcale nie musi okazać się trafiona ale ponoć uśmiechu dziecka nie da się przeliczyć na $$$ - POWODZENIA
Ostatnio edytowane przez Pawel_z_Jasla : 26.01.2009 o 13:51 |
29.01.2009, 18:30 | #16 |
Zakonserwowany
|
W zasadzie mogę powiedzieć że osiągnąłem etap końcowy .
Wróciłem przed chwilą z wagi i rezultat jest : 180,5 kg tak jak widać na fotkach z kilkoma litrami paliwa w baku . Zalany gotowy do jazdy nie przekroczy 200 kg . Niedługo opisze co i jak , dlaczego i po co , na razie siedzę i patrzę i to co widzę mi się podoba . Odnośnie kosztów to powiem tak : " Są rzeczy których nie można kupić " . Więc trzeba sobie je wystrugać , nie jest łatwo i tanio ale ............ Przypomniały mi się czasy kiedy zarywałem noce w garażu odbudowując K 600 ( i nie chodzi o telefon komórkowy ) .
Proszę siadać, się nie wychylać, się nie opowiadać I łaskawie i po cichu i bez szumu i bez iskier Wypierdalać. Ostatnio edytowane przez Adagiio : 24.05.2013 o 07:41 |
29.01.2009, 18:42 | #18 |
Common Rejli
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
Muszę powiedzieć, że wygląda bardzo elegancko. Nie bije po oczach dakarowymi gadżetami i wiele zyskała na linii. Ogólnie bardzo mi się podoba, lubię wąskie i wysokie powierzchnie czołowe w tego typu motocyklach. Moim zdaniem jedynie osłona silnika wymaga lekkiego dopracowania. Wygląda jak cięta bez pomysłu, po liniach prostych, od linijki. Fajniej by wyglądała będąc wyklepaną w jakiś inny kształt, cięta bardziej po łukach.
Jak dla mnie 5- . PS: http://img258.imageshack.us/img258/9959/hpim5111my2.jpg http://img380.imageshack.us/img380/6...aolo001pu0.jpg http://img132.imageshack.us/img132/9527/hpim3352uq6.jpg O takie osłonki mi się podobają.
29.01.2009, 19:00 | #19 |
Miasto: Sexu i biznesu
Motocykl: CRF1000, R80G/S PD, DR650SE
Online: 2 tygodni 5 dni 3 godz 3 min 52 s
|
Czarna wloszka. Za taka dziwka to bym sie obrocil nawet idac z moja dziewczyna!!!! PIKNA DZIWKA!!!!
No i ja bych chetnie porzezbil jak za starych dobrych czasow. PS. Ale lusterek ni ma. Zalozyc i na wage spowrotem!
29.01.2009, 19:12 | #20 |
Miasto: DW
Motocykl: Pyr pyr
Przebieg: dowolny
Galeria: Zdjęcia
Online: 5 miesiące 17 godz 3 min 15 s
|
Dosyć oryginalne zakończenie bocznej stopki. Ale widzę, że na fotach wiecznego jest podobnie.
Muszę pomyśleć o czymś takim, bo to chyba jest rejli |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|