|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
13.01.2021, 19:02 | #1 |
Motocykl: RD03
Online: 2 dni 7 godz 44 min 52 s
|
TET dla seniora...bez topienia i zabawy w piaskownicy
...witam
kończę z pracą....(nie dosłownie)....ze smutkiem przechodzę już za kilka dni na emeryturę... .w połowie września planuję wypad (Africa Twin) przed siebie...myślę o Rumuni, może Montenegro, Albania poszukuję plików GPX dla seniora coby moto nie topić i często się nie przewracać,...... ale żeby dupę potrzęsło i krajobraz był przedni macie jakieś trasy?! jakieś propozycje |
14.01.2021, 08:56 | #2 |
Administrator
|
"ze smutkiem na emeryturę" ? coś ci zaszkodziło? Tysiące się z tobą zamienią , ty za nich do roboty a oni na wolność z roboty.
14.01.2021, 09:54 | #3 |
Miasto: depresja Gdańska
Motocykl: XL600V
Online: 3 miesiące 1 tydzień 6 godz 24 min 32 s
|
jak mniemam smutek wywodzi się z PESELu
14.01.2021, 10:02 | #4 |
Emerytura z Afryką i on narzeka...
14.01.2021, 10:06 | #5 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
A ktoś koledze pomoże czy tak se tylko wpadliście pogadać?
|
14.01.2021, 10:14 | #6 |
Bazując na moim niewielkim na tym forum doświadczeniu JA bym kolegę poprosił o zapytanie o konkretne odcinki i rozwianie ewentualnych wątpliwości.
Od planowania podróży są przewodniki Travel Planet a nie koledzy na forum. ODROBINA zaangażowania ... M
14.01.2021, 11:24 | #7 |
Zrośnięty.
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD07a
Online: 2 miesiące 4 dni 5 godz 48 min 9 s
|
Polecam zajrzeć na stronę TET, znajdziesz tam pliki GPX z trasami w każdym z krajów, które wymieniłeś.
https://transeurotrail.org/ Słyszałem, że TET w Rumunii jest dość trudny, ale nie byłem. Byłem za to w Montenegro, gdyby nie kozaczenie na zakrętach i jazda slide-ami to ani razu nie przewróciłbym motocykla. Myślę, że dasz radę, jeśli tylko potrafisz jeździć Afryką po trawie, szutrze i niewielkich kamieniach. http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=33026 Jeśli nie jestes pewny umiejętności, albo chciałbyś odświerzyć, to przed wyjazdem wybierz się na szkolenie dla motocykli ADV, np https://advacademy.pl/ albo https://proenduro.pl/
14.01.2021, 11:37 | #8 |
Miasto: Koziegłowy / Poznań
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: 72000
Online: 8 miesiące 2 dni 6 godz 21 min 6 s
|
TET to raczej fajnie lekkie trasy, raczej właśnie dla seniora. Choć w Bośni jest taka dość wymagajaca część w okolicy jeziora Ramsko
Wysłane z mojego SNE-LX1 przy użyciu Tapatalka |
14.01.2021, 14:01 | #9 |
Miasto: Maków Podhalański
Motocykl: XRV750->XR400
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 17 godz 56 min 37 s
|
W Czarnogórze i w Serbii TET na bank ma fragmenty nie dla "seniorów"
TET to asfaltowa droga przez Durmitor, a i TET potrafi iść przez las przeplatany potokami, skałkami, błotem, koleinami, podjazdami i zjazdami. Jak trafimy na deszcze lub upały to robi się jeszcze lepiej. Na sprzętach 250-400 w tamtym roku, w kilku miejscach mieliśmy problemy. Na klocu 230kg + bagaż + pasażer to tam byłby dramat. Oczywiście może być senior wyjadacz co poleci ciężkim moto po lesie i potokach, ale to chyba promil moto-seniorów Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk |
14.01.2021, 14:23 | #10 |
Gość
Online: 0
|
Wszystko zależy od ilości wody czyli błota. TETy przeważnie są lightowe, ale znając Rumunię wszystko zmienia się, jesli jest błoto. To karpackie jest jak plastelina, zakleja momentalnie opony, a kałuże zamieniają się w orne pole i można mieć kupe zabawy jadąc po piwo do wiejskiego sklepu.
Bierz tracki z TET, dobre kostki, śmiało jedź, a jak popada - zrób objazd drogami lokalnymi. Na offa moim zdaniem najbardziej nadaje się Maramuresz i Bihor. Bukowina też jest fajna, tylko trochę dalej. |