|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
18.01.2021, 12:37 | #31 | |
Cytat:
|
||
18.01.2021, 13:31 | #32 | |
Gość
Online: 0
|
Cytat:
1. szosowe 2. łatwe enduro 3. trudne enduro (z mocnym zaleceniem lekkiego moto) Na mapkach tras 3. są zaznaczone odcinki (bardzo) trudne, gdzie lekkie moto jest *niezbędne*. Na trasach kat.2. też się zdarzają trudniejsze odcinki (nie aż tak bardzo i nieczęsto) i są one zawsze zaznaczone na mapce i opisane: na czym polega trudność. Co to znaczy "łatwe" i "trudne" też jest wyjaśnione i zilustrowane przykładami. Stąd wiesz czego się spodziewać. Ja z moją Arcticą oczywiście na hard nie pchałem się w ogóle. Natomiast soft był faktycznie raczej OK. Tak, jest tam mnóstwo reklam BMW i na zdjęciach nie uświadczysz innego moto. Jak się można domyślić to są bodaj główni sponsorzy. Mnie to zupełnie nie denerwuje, bo ilość i jakość pracy włożona w te przewodniki jest taka, że można ich rozgrzeszyć Zdrówko, Miszel |
|
18.01.2021, 16:59 | #33 |
Motocykl: RD03
Online: 2 dni 7 godz 44 min 52 s
|
coraz więcej interesujących mnie szczegółów skłania mnie do podróży coby zjeść kolację z Drakulą.
Mszel czy kupując wersję książkową uzyskujemy darmowe pliki na androida, może ta informacja jest podana, ale jak na razie je nie zauważyłem....nie powiem, ale ciśnienie mi się podniosło |
19.01.2021, 09:34 | #34 | |
Cytat:
nie kupiłem przewodnika, ale w opisie produktu jest taka informacja: " The unique code found in the guide provides access to the GPS tracks and a Mobile Application with navigation features." |
||
19.01.2021, 10:39 | #35 | |
Gość
Online: 0
|
Cytat:
Ale z ciekawości poszukalem i potestowałem wczoraj a propos powyższego pytania. I tak: 1. Tak jak napisał Tommi - w przewodnikach są kody do ściągnięcia tracków tras i do apki pod androida/iOS. Kody do tracków i apki są w przewodniku Offroad Romania, a w Apuseni tylko do tracków. Mam te dwa przewodniki, więc nie wiem jak w pozostałych. 2. Jest problem z apką, który możesz sam sprawdzić. Na Play Store znajdziesz te programy. Problem w tym, że wersji płatnej nie zainstalujesz za darmo, płacąc potem z wnętrza apki, lecz musisz to zrobić od razu, przed instalacją (37 PLN/Offroad Romania). 3. Możesz zainstalować wersję Lite, która jest darmowa. Niestety u mnie (Zenfone/Android 10) program się biesił już na poziomie wyboru języka po uruchomieniu. Na moim garminie Monterra w ogóle się nie instalował, bo android tam 4.04.... Tym niemniej powinieneś to sprawdzić u siebie - nic nie kosztuje. Zdrówko, Miszel |
|
19.01.2021, 11:43 | #36 |
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 23 godz 53 min 35 s
|
malownicza trasa szczególnie na szczycie widok niesamowity, niestety jest teoretycznie jest zakaz ruchu dla pojazdów mechanicznych... wydaje mi się, że spoko nadaje się bo jest w części szutrowa. Dlaczego teoretycznie ? na szczycie spotkałem straż leśną a później i policję nie robili problemów (może dlatego, że było po sezonie 15.10.2019)
|
19.01.2021, 11:50 | #37 |
|
Tommi Miszel dziekuję, apkę free zainstalowale, skłaniam sie jednak do zakupu przewodnika, to bardziej materialne i niezawodna forma zdobywania wiedzy, pozwoli mi tez to wszystko dobrze ogarnąć i zaplanować
|
21.01.2021, 20:33 | #38 | |
Miasto: Beskidy
Online: 5 dni 15 godz 9 min 37 s
|
Cytat:
Schronisko jest tutaj; https://goo.gl/maps/MpARPj4Sk9XN8sCM7 Jesli chodzi o ferraty to poczytaj lub pooglądaj filmy, bo wiem od znajomych, że jedna jest w miarę łatwa jak na ferrate a druga już konkretna. Trzeba nie mieć lęku wysokości bo ekspozycja miejscami jest spora
21.01.2021, 23:31 | #39 |
|
wooocash ogledalem wiele relacji na YT i zauważyłem, że jadna ferrata jest lagodniejsza, ale kamera nie daje pełnego realizmu, spłaszcza przestrzeń płaszczyzny....odnośnie zamknięcia drogi mam pytanie ile czasu pieszo (normalne tempo turysty) spod tego szlabanu trzeba poświęcić aby wejść na ten Mangart...szacunkowo 3-4-5
dzięki za schronisko przeoczyłem je zapatrzony w trasę i szczyt |
22.01.2021, 20:20 | #40 | |
Miasto: Beskidy
Online: 5 dni 15 godz 9 min 37 s
|
Cytat: