Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT > Inne - dyskusja ogólna

Inne - dyskusja ogólna Dział poświęcony motocyklom nieskategoryzowanym.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 09.12.2024, 10:32   #161
syncronizator

syncronizator's Avatar

Miasto: Wawa
Motocykl: CRF1100
Przebieg: 73000
syncronizator jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 4 dni 8 godz 51 min 39 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał matjas Zobacz post
Świat się zmienia..
W pełni się z tym zgadam.
Choć też nie chcę mieć chińskiego moto to niestety walka o rynek jest bezlitosna.

Cytat:
Napisał Adagiio Zobacz post
Szanuje Twój punkt widzenia tego przodu, ale się z nim nie zgadzam. Jeśli stoisz z boku i się temu przyglądasz to być może to fajnie, ale gdybyś dzięki tym zajebistym chińczykom stracił majątek i firmę dobrze działającą 60 lat to byś zmienił punkt widzenia. A gdybyś był pracownikiem firmy przejętej przez chińczyków i na wypłatę dostałbyś mniej niż dostawałeś kiedy właścicielem byli rodacy to też byłbyś szczęśliwszym człowiekiem gdyby zabrakło na ratę za mieszkanie ? Dla mnie ten przód to faszyzm/komunizm – do wyboru, nieuczciwa konkurencja, złodziejstwo industrialne i mafia której nie widać i nie słychać, ale skuteczniejsza od tych znanych w działaniach. Z tych powodów nigdy nie kupię chińskiego, motocykla, samochodu czy roweru.

Dawno temu, pewien Profesor na mojej uczelni mawiał...
"Kiedyś byłem najlepszym specjalistą od lamp elektronowych.
Potem weszły tranzystory i .. musiałem się szybko dostosować.
...a potem okazało się że powstały układy scalone i znowu musiałem się szybko dostosować.
No i potem okazało się że transmisja sygnałów zaczyna pełnić najważniejszą rolę w świecie elektro optyki ...znowu musiałem się dostosować....
Teraz jestem stary i ciągle się uczę ... bo pociąg cały czas jedzie a ja wciąż chcę być na topie z wiedzą.
Można przestać gonić pociąg i paść się na zielonej trawce ale pociąg odjedzie i będzie ciężko go dogonić"

Wracając do tematu ... biznes też chyba powinien podążać za pociągiem... a nie stać w miejscu.
Nie wiem na ile te informacje są prawdziwe bo może coś tu jest przekręcone ale ... słyszałem że... Honda nie przedłużyła bądź wypowiedziała Plazie (dużemu Warszawskiemu dealerowi) sprzedaż motocykli...(od stycznia 2025 w Plazie nie będzie już moto... będzie inny dealer).
..i słyszałem też, że ... potem mają być tam też Chińskie samochody. (nie wiem na ile to jest prawda.. okaże się ).
I zobacz właścicielom nie przeszkadza to zupełnie że nagle z prawilnej renomowanej Japonii wbijają się w Chińskie "nie wiadomo co".
Wszyscy się dziwią kręcą nosami ale właściciele Plazy (którzy mają wiele salonów innych marek) idą do przodu i nie oglądają się za siebie.
Oni pewnie już wiedzą że zarobią więcej na Chińczykach niż na Hondzie.
Nie ma sentymentów.
Oni są gotowi do zmian.
Mam to samo w pracy .. część ludzi zupełnie nie jest gotowa do zmian.
A inni ludzie mają zdolność do szybkiego dostosowywania się do zmian lub ich przeprowadzania.

Moim zdaniem jeśli ktoś umie szybko dostosowywać się do zmian lub samemu je inicjować i wdrażać ...to nie będzie nigdy w tyle.
Bo jedno co jest pewne to zmiany.
syncronizator jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09.12.2024, 10:38   #162
matjas

matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 1 tydzień 3 dni 22 godz 9 min 0
Domyślnie

Panta rhei - to jest pewne, tak jak to, że... jedynym gwarantem istnienia jest adaptacja.
Stary 09.12.2024, 10:42   #163
szynszyll

szynszyll's Avatar

Miasto: Popapracie!
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 1 tydzień 3 dni 21 godz 2 min 10 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Emek Zobacz post
Sam się zaorujesz każdym wpisem. Ale masz rację szkoda energii na dyskusję.
wole w wolnej chwili poczytac - polecam
Stary 09.12.2024, 10:43   #164
Emek
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24

Emek's Avatar

Miasto: Scyzortown
Motocykl: No Afrika anymore
Emek jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 rok 6 miesiące 3 tygodni 5 dni 21 godz 7 min 3 s
Domyślnie

Najlepiej ze zrozumieniem - polecam.
Emek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09.12.2024, 11:06   #165
herni

herni's Avatar

Miasto: Stalowa Wola/ MIELEC
Motocykl: TransAlp+Multistrada + Cagiva Elefant
Przebieg: hohoho
Galeria: Zdjęcia
herni jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 2 dni 16 godz 3 min 0
Domyślnie

Cytat:
Napisał szynszyll Zobacz post
z calym szacunkiem dla pana naukowca ale 600 lat temu to nie wiedzielismy jak planeta wyglada a juz 1200 lat temu to szkoda słów. do tego totalna bzdura jest, ze rozwoj jest:

- cykliczny
- liniowy
- nieuchronny
- dany raz na zawsze/stały

to takie radosne p... o szopenie. co w 1424 miał wschod do europy? chyba tyle, ze w 1453 upadło Bizancjum ale to chyba nie chinczycy przy tym gmerali. europa byla u szczytu potegi i szykowala sie do renesansu, ktory na zawsze zmienil obraz swiata. jak wpisuje w google fraze 'chinski wynalazek' to dosteje: druk, kompas, papier i proch. ktos potrafi mi wymienic azjatyckiego naukowca na miare europejskich/amerykańskich? chetnie sie dowiem. juz to kiedys pisalem: ile nagród nobla otrzymali chińczycy? goscie do dzis nie potrafia zaprojektowac i wyprodukowac wlasnego silnika odrzutowego ani śmigłowca, a wszystko co kleją jest podwędzone na zachodzie albo wysępione od rosjan, ktorzy też mieli wizje panowania nad światem. najnowsze i najszybsze procesory na rok 2025 wciaz projektuja amerykanie a produkuja tajwanczycy. ja czekam i czekam na ten wielki przelom a on jakos nie nastepuje. slysze tylko i czytam w podkupionych gazetach ze to juz! rewolucja, przelom, zaleja nas... i dalej nic sie nie dzieje. pościel może mam chinska, a komputer i programy na nim wciaz nie. na wakacje polece samolotem made in UE albo USA, leki, ktore przyjmuje i sprzet medyczny z ktorego korzystam są albo UE albo USA. to gdzie jest ta rewolucja? kiedy ja sie wreszcie doczekam? dlaczego w chinskiej elektronice wciaz montowane sa amerykanskie podzespoly? dlaczego air china nie lata wlasnymi samolotami? dlaczego to nie my kradniemy im ale oni nam technologie? jak ludzie wpadaja na pomysly w stylu: chinczyk jest genialny tylko dlatego ze jest chinczykiem
Japończycy tez nie latają
herni jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 09.12.2024, 11:18   #166
szynszyll

szynszyll's Avatar

Domyślnie

Cytat:
Napisał herni Zobacz post
Japończycy tez nie latają
racja. wynika to z tego, ze bardzo rozbudowany przemysl lotniczy japonii lat 40-tych zostal zdemontowany przez okupacyjne wojska USA. japonczycy byli zmuszeni, podobnie jak niemcy po traktacie wersalskim do redukcji swojej armii i przemyslu zbrojeniowego. trzeba zrozumiec, ze w sytuacji kiedy przegrali wojne byli calkowicie od USA zalezni. w sierpniu 1945 stalin wypowiedzial wojne japoni - po zwyciestwie w europie czul sie na tyle silny, zeby to zrobic. japonczycy mieli do wyboru: kolejne ataki atomowe, bezsensowny opór, oddanie sie w ręce USA lub stalina. wiadomo co wybrali. i od tej chwili w japoni rzadzili amerykanie. do dzis najwieksza baza US Army poza granicami stanow znajduje sie wlasnie w... Japoni. przez lata japonczycy produkowali latadelka na licencjach, nigdy w pelni nie rozwijajac tego sektoru. na chwile obecna monopol silnikowcow: GE/RR/P&W jest tak duzy, ze nikt ich nie przeskoczy. peron odjechał i dlatego chinczycy wciaz nie zbudowali nic wlasnego. brazylijski embrarer czy kanadyjski bombardier tez na ta trojke jest skazany. reasumujac - nie ma nowoczesnego panstwa bez lotnictwa. popatrzcie na radar24 ile jest teraz nad chinami samolotow i jakiej sa produkcji. jak sie B z AB pogniewaja tak jak pogniewali sie na rosje to bedzie bida. az sobie z ciekawosci sprobuje nad chinami zlapac cos innego niz zachodni samolot. tu tak w skrocie nt.

https://zbiam.pl/artykuly/japonski-p...czy-xxi-wieku/

p.s. a romet 125 ADV nadal jest w ofercie
Stary 09.12.2024, 11:32   #167
Emek

Emek's Avatar

Domyślnie

Cytat:
Napisał szynszyll Zobacz post
ktos potrafi mi wymienic azjatyckiego naukowca na miare europejskich/amerykańskich? chetnie sie dowiem. juz to kiedys pisalem: ile nagród nobla otrzymali chińczycy?
Jak tak dużo czytasz to może znasz takiego gościa Charles K. Kao. Jakby nie patrzeć chiński noblista.
https://www.nobelprize.org/prizes/ph...009/kao/facts/
Dość istotne osiągnięcie. W sumie mają chyba 13 noblistów.
Stary 09.12.2024, 11:33   #168
matjas

matjas's Avatar

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 1 tydzień 3 dni 22 godz 9 min 0
Domyślnie

luzując to pierdolenie o chinach /choć ja i tak już wiem jak będzie i NIC tego nie zatrzyma/, to słyszałem kiedyś fajny wywiad nt. rozwoju nowoczesnego lotnictwa i ewolucji napędów itd... /to też tak w kontekście Chin/ - koleś powiedział, że koszt budowy zupełnie nowego silnika odrzutowego dla lotnictwa pasażerskiego jest tak wysoki, że żaden z wielkiej trójki samodzielnie nie ma zamiaru go ponieść. jeśli się zastanowić to może to być prawda.
zwłaszcza, że wciąż lata B52 - też nie bez powodu.
Stary 09.12.2024, 11:58   #169
szynszyll

szynszyll's Avatar

Domyślnie

no to mam kolejny punkt do mojej listy. orientujesz sie czym byl hong kong w XX wieku? przegladnales gdzie koles sie uczyl i zdobywal tytuly? idac tym tropem to Fredi Mercury byl hinduskim wokalista z zanzibaru

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Charles_K._Kao

tu masz liste osob ktore urodzily sie w Polsce i otrzymaly nobla w wiekszosci uczac sie i pracujac w USA:

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/List..._z_Polsk%C4%85
Stary 09.12.2024, 12:08   #170
Emek

Emek's Avatar

Domyślnie

Dobra to już zaczynasz lawirować. Czyli jak Skłodowska studiowała na Sorbonie to Nobel jest francuski. EOT
Odpowiedz

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania