Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Relacje z podróży > Trochę dalej

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 16.08.2011, 23:53   #91
JARU

JARU's Avatar

Miasto: Wrocław / Grenoble
Motocykl: RD07a
Przebieg: ~60kkm
Galeria: Zdjęcia
JARU jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 9 godz 45 min 18 s
Domyślnie

Hej!

dzisiaj wróciłem z Piemontu - dokładniej Val di Susa. Poukładane wszystko jak to w EU, polatać po szutrach się jednak da

fotki robią się najpierw w głowie , następnie zapisywane są za pomocą Canona 60D z Tamronem 17-50 2.8 VC. Czasem wspomagane filtrami - polaryzacyjnym i połówkowym szarym, gradientowym (system Cokin).
JARU jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 23.08.2011, 17:15   #92
JARU

JARU's Avatar

Domyślnie Val di Susa cz. 1

Panowie i Panie wybaczcie, daru pisania to ja nie mam więc pozwolę sobie na przytoczenie paru cytatów , z artykułów jakie udało mi się odnaleźć..

"Hannibal był pierwszym znanym dowódcą, który wraz z wojskiem pokonał potężny łańcuch gór. Pod wrażeniem jego wyczynu byli słynni rzymscy wodzowie, Pompejusz i Juliusz Cezar (obaj poszli zresztą w jego ślady – wiele razy wyprawiali się z legionami przez Alpy, aby walczyć w Hiszpanii i Galii Zaalpejskiej), także Konstantyn Wielki i Fryderyk Barbarossa. Podziwu dla Hannibala nie krył Napoleon. "

"W 1800 r. powtórzył jego manewr: poprowadził wojska przez Alpy, aby zaskoczyć Austriaków i odbić z ich rąk północne Włochy. Sam wybrał położoną niemal na wysokości naszych Rysów Wielką Przełęcz Świętego Bernarda (2469 m n.p.m.), łączącą Włochy ze Szwajcarią, ale uważał, że Hannibal wędrował bardziej na południe – przez rozległą i niżej położoną przełęcz Mont-Cenis (2083 m n.p.m.), z której do żyznej doliny Padu jest w linii prostej kilkadziesiąt kilometrów."

Rejon doliny Susa jest naszpikowany szutrowymi drogami, na których zwiedzenie można śmiało poświęcić 3-4 dni. W ten rejon przyciągnęła mnie droga Via Finestre połączona z Via Assietta, którą odnalazłem na mojej papierowej mapie.

Droga na Col Finestre okazała się zatłoczona, a jako że gościła w tym roku wyścig kolarski Giro d`Italia jej stan pozwala na zajechanie na szczyt każdym pojazdem.

Przedłużeniem jest Via Assietta, która jest w całości szutrową, widokową drogą (Uwaga – w soboty i środy w godzinach 9-17 otwarta tylko dla piechurów i rowerzystów).

Kolejnym miejscem, w które trafiłem była dolina Argentera, w której roi się od biwakowiczów. Mimo to warto do niej zajrzeć ze względu na długie, dosyć równe odcinki szutrów, na których można się naprawdę fajnie rozbujać pozostawiając samochody osobowe w tumanach kurzu.

Odpoczynek można znaleźć na milej polanie w głębi doliny, gdzie dojeżdża już mniej osób:

Wieczorem trafiłem w kolejne miejsce, a na drogach cały czas towarzyszą mi samochody osobowe co psuje nieco „smak przygody”.

Mimo, że drogi czasem bywają nieco cięższe (jedynie dla aut – dla enduro nic ciężkiego tam nie znalazłem..) jest naprawdę trudno zajechać w miejsca, w których nie spotkamy emerytów we Fiacie Punto..

.

Ostatnio edytowane przez JARU : 23.08.2011 o 17:25
Stary 24.08.2011, 10:42   #93
JARU

JARU's Avatar

Domyślnie Val di Susa cz. 2

Kolejny dzień przeznaczam na objazd (podobno dobrej) drogi prowadzącej do fortu na Mount Jaffreau.

W moim tłumaczeniu (uprzedzam, ze włoskiego nie znam ): UWAGA! Wysokogórska trasa turystyczna, wstęp jedynie na własną odpowiedzialność..

Tak przebiega trasa:

Alpejski rejon graniczny między Włochami i Francją obfituje w obiekty militarne, z czasów pierwszej i drugiej wojny światowej. Dlatego w drodze do fortu Jaffreau zwiedzam inny fort – Pramand. Nie mam jednak odwagi zwiedzać wnętrz pozostałości w pojedynkę..

Miejsca po zbombardowanych działach

Widok z dachu fortu Pramand:

Ruszam dalej, a pogoda zaczyna się psuć..

Jedna z atrakcji trasy jest 800-metrowy, nieoświetlony, mokry tunel..

Pogoda nie dopisuje, ale w chmurach i deszczu pnę się w górę pozakręcanym szlakiem dziękując w duchu (o zgrozo!) za te wojny, które przyczyniły się do wybudowania fortów i militarnych dróg, z których teraz korzystają amatorzy wrażeń i pięknych widoków.

W oddali widać już moj cel - Fort Jaffreau.

I już widok z góry.

.

Ostatnio edytowane przez JARU : 24.08.2011 o 10:46
Stary 24.08.2011, 11:44   #94
tomkow

tomkow's Avatar

Miasto: Wrocław
Motocykl: RD03
tomkow jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 10 godz 37 min 52 s
Domyślnie

...i po cholerę pchać się na jakieś azjatyckie zadupia?...
tomkow jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 24.08.2011, 11:52   #95
Sławekk

Sławekk's Avatar

Miasto: Strzelin
Motocykl: RD04
Sławekk jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 tygodni 9 godz 18 min 30 s
Domyślnie

Ten tunel bez dziur w jezdni
Sławekk jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 24.08.2011, 11:59   #96
Elwood
Gość

Online: 0
Domyślnie

Cytat:
Napisał tomkow Zobacz post
Spróbuj tam się oderwać od cywiliazcji na dłużej niż dwa dni. Zrozumiesz...

Naprawdę kuszą te szutry i drogi gruntowe. Kawał dobrej roboty Kolego JARU.
  Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 24.08.2011, 12:10   #97
JARU

JARU's Avatar

Domyślnie

Cytat:
Cytat:
Napisał Elwood Zobacz post
Cytat:
Spróbuj tam się oderwać od cywiliazcji na dłużej niż dwa dni. Zrozumiesz...
Dokładnie tak jak Elwood powiedział, wszystko jest piękne, ale i pookładane, zadupia jest ciężko znaleźć, a i benzyna po 1.60€ za litr..

Cytat:
Napisał Sławekk Zobacz post
Ten tunel bez dziur w jezdni
Uraz bo glebie w Armeńskim tunelu pozostał i nie ważne czy jadę po dobrym asfalcie czy szutrowej drodze - przed tunelem zawsze zwalniam i sram po rajtach zastanawiając się jakie niespodzianki będą w tunelu..
Stary 24.08.2011, 12:26   #98
Sławekk

Sławekk's Avatar

Miasto: Strzelin
Sławekk jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 tygodni 9 godz 18 min 30 s
Domyślnie

No właśnie tam gdzieś w pobliżu czai się cywilizacja .
Sławekk jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 25.08.2011, 10:59   #99
JARU

JARU's Avatar

Domyślnie Val di Susa cz. 3

Następna droga, tym razem Col de Sommelier.

Jak zwykle znajome znaki na wjezdzie (UWAGA zakaz wjazdu piatek, sobota i niedziela 9-17):

Bez świstaków nie ma Alp, teleobiektyw by się przydał..

Col de Sommelier mimo, ze jest ślepym zaułkiem jest naprawdę warta odwiedzenia. W czasie drogi krajobrazy zmieniają się totalnie, na początku otacza nas zieleń, a na końcu krajobraz staje się wręcz księżycowy (wys. prawie 3000 m n.p.m.).

Końcówka drogi prowadzi trawersami przez ogromne osuwisko. Salem po rajtach, dlatego jadąc zamiast oglądać krajobrazy i patrzeć na drogę, mój wzrok cały czas obserwował, czy z góry nie leci kolejny "kamień" wielkości autobusu!

Droga kończy się na wielkim placu.

W przeciwieństwie do innych, leniwych motocyklistów, ja (specjalnie dla was) zostawiłem Afrykę i powędrowałem wyżej, żeby sprawdzić co znajduje się za najbliższym pagórkiem:

Otóż za pagórkiem, swój żywot powoli kończy lodowiec, który jeszcze w XX wieku służył jako całoroczny ośrodek narciarski:

Widok jest przykry, a w niektórych miejscach można dojrzeć pozostałości po infrastrukturze.

Czy ktoś dalej ma ochotę na czystą, źródlana wodę - prosto z górskich lodowców? Postanowiłem rozwiązać problem tych niezdecydowanych..

Mimo księżycowego krajobrazu, można w okolicy znaleźć parę poprawiających humor szczegółów:

Zasiedziałem się, crossowe buty są niezbyt wygodne do spacerowania, dlatego ruszam w drogę powrotna do cywilizacji.

Droga przez strumień prowadzi przez bród - dla kozaków..

i przez mostek dla ekhem.. reszty..

i tych co chcą się polansowac ze zdjęciami.

Odpoczywam na mostku kończąc czytać książkę o Czeczenii, pogoda jest coraz lepsza i po godzinie ruszam dalej..

Końcówka drogi i szutrowe zawijasy.

.
Stary 25.08.2011, 12:03   #100
calgon

calgon's Avatar

Miasto: Wroclaw
Przebieg: 40.000
calgon jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 2 dni 45 min 49 s
Domyślnie