|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
12.10.2008, 23:19 | #21 |
Miasto: BIałystok
Motocykl: RD04
Online: 1 dzień 16 godz 56 min 13 s
|
A oto mój pomysł obejścia tej dziwnej wtyczki :
1) można kupić całą wiązkę z tą wtyczką za około 100zł na allegro lub za 321,21 EURO w oryginalne z hondy 2) kupić gniazdo bezpiecznika samochodowego na kablu i konektorek oczkowy i uciąć to coś co było u mnie kiedyś wtyczką i polutować troszkę tu troszkę tam i powinno chodzić na zdjęciach opisałem literkami co do czego ma się łączyć kabelki te grubsze A i B łączą się ze sobą i przez główny bezpiecznik ze śrubką nr 1 kabelki C i D przylutowujemy do wystających blaszek zabezpieczając koszulką termokurczliwą z tej zielonej części nazwijmy ją gniazdem oczko 2 jest tylko dla picu by wyglądało symetrycznie i poważnie nic do niego nie jest podłączone
mrOOfka RD 04 Ostatnio edytowane przez mrOOfka : 12.10.2008 o 23:21 |
13.10.2008, 11:30 | #22 |
:O
Miasto: warszawa
Motocykl: RD07
Przebieg: 38000
Galeria: Zdjęcia
Online: 6 dni 21 godz 22 s
|
w sumie bezpiecznik 30A zabezpiecza tylko połączenie z akumulatorem. tak na prawdę, jak patrzyłem po schemacie, można resztę obejść w pizdu. należy tylko podłączyć zasilanie stycznika aby rozrusznik działał. przewód od regulatora napięcia do stacyjki )czyli na instalacje) łączy się właśnie w tej kostce. można spokojnie go zmostkować (zlutować dodatkowym przewodem) gdzieś powyżej i wtedy styki nie będą tak mocno podatne na obciążenia. polecam zresztą zapoznanie się ze schematem, to całkiem prosta i pożyteczna przeróbka.
|
|
|