![]() |
|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
...już nie taki świeży
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Pawłowice - okolice
Motocykl: 1090R; 350EXC; 690R;
![]() Online: 2 miesiące 1 tydzień 6 dni 16 godz 9 min 45 s
|
![]()
Witka.
Pytanie do ogółu - ma ktos patent jak ściągnąć wspomniane koło magnesowe z wału. A jeżeli robi sie to tylko przy pomocy ściągacza, to jakiego? Tzn o jakich wymiarach gwintów? Mam w pobliżu gościa, który robi ściągacze, tylko musiałbym mu podać jakieś parametry. No chyba ze takowe odpowiednie ustrojstwo można gdzieś zanabyć. Help Plizzzzz!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: okolice Wrocławia na wschód bardziej
Motocykl: RD03, RD04, 2xRD07, RD07A
Przebieg: okrutny
![]() Online: 1 dzień 1 godz 20 min 51 s
|
![]()
ten ściągacz to taka śruba co się wkręca w środek "koła magnesowego" chyba z jeszcze jedną śrubą o ile dobrze pamiętam, bo mam tych ściągaczy trochę i nie pamiętam teraz dokładnie. Jak będę w domu to zrobię zdjęcie, bo mam taki ściągacz też.
a wymiary gwintu masz w kole magnesowym tak że możesz sobie sam pomierzyć, a jak gość "robi ściągacze" to rzut oka 10s i praca tokarką 15min i jest, ewentualnie "takowe odpowiednie ustrojstwo można zanabyć" u każdego dealera Hondy. A po cholerę Ty to ściągasz?
Robert "Izi" Africa Ostatnio edytowane przez Izi : 25.11.2008 o 13:12 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Administrator
![]() Zarejestrowany: Oct 2007
Miasto: Otwock ale chętnie na Śląsk bym wrócił
Motocykl: RD37A (Hybryda), dwie ramy RD03 w zapasie
Przebieg: ojojoj
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 6 dni 12 godz 14 min 40 s
|
![]()
Bo rozkręca cały silnik na części aby zobaczyć czy warto ładować w niego kase czy szukać używanego w dobrym stanie.
![]() |
#4 |
...już nie taki świeży
|
![]()
Dzięki Izi za info. Zdjęcie sie przyda, a jakbyś podał oznaczenie tego ściągacza, to wogóle by było super. I jeszcze , czy ta śruba co się wkręca w ściągacz też ma lewy gwint?
Fakt - przymierzam sie do remontu (m.in. wymiana wałka zdawczego). A poza tym, przy zakupie nowszego silnika np z RD07A i tak bym musial cały impulsator zamienić. Tak czy siak - zdjąć trzeba |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
|
![]() Cytat:
ta śruba co ma lewy gwint to się wkręca w wał i do niczego Ci nie jest potrzebna,a już najbardziej do ściągacza, to powie Ci ten pan co ściągacze dorabia ![]() co wy wszyscy z tym wałkiem zdawczym skąd to się bierze z internetu ja mam jedną Africę już 15 lat, wałek to oglądałem przeważnie tylko przy zmianie łańcucha i jakoś nic mu nie dolega ?
![]() |
![]() |
#6 |
...już nie taki świeży
|
![]()
No niestety mojemu dolega - ubytki w uzębieniu w szczególności. Moja Afri ma już ponad 18 lat, a ja ją mam dopiero 3-ci rok i teraz wychodzi jak poprzedni właściciel(e) o motor dbał(li).
Dzięki. Zdrówka |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
|
![]()
ale ja swój wałek to smarowałem może ze trzy, cztery razy i nieźle się uśmiałem czytając o SPECJALNYM smarze do smarowania tego wałka, BHP przede wszystkim i DZIDA
jak znam życie to masz dorabiany z aluminium po oryginalny ktoś pewnie dawno ukręcił ![]()
![]() |
#8 |
...już nie taki świeży
|
![]()
...z tym smarowaniem, no napewno nie zaszkodzi
![]() ![]() ...i znowu zeszło na WAŁEK ![]() A wracając do tematu, oblukałem dokładniej i wiem już co i jak. Popróbowałem i kurna łatwo to koło ściągnąć nie będzie ![]() A tak poza tym, to ten nieszczęsny wałek to tak przy okazji - głównym problemem są cylindry, tłoki i pierścienie, być może panewki ![]() Pozdrówka Ostatnio edytowane przez bartol : 26.11.2008 o 00:54 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
22.10.2006, DTN :)
Miasto: Kąty Wrocławskie
Motocykl: RD07
Przebieg: IIszlif
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 7 miesiące 3 tygodni 2 dni 15 godz 53 min 10 s
|
![]()
A tak prawie w temacie... to trza kombinować coś z kołem magnesowym przy zmianie reaktora z RD07 na RD07A? bo sie an tym nie znam a sie chce troche poznać, uff jacek daniel trzepie w banie
![]() |
#10 |
...już nie taki świeży
|
![]()
sam reaktor prundu jest chyba taki sam we wszystkich RD, czego nie można powiedzieć o impulsatorze, który ze wspomnianym kołem magnesowym ma dużo wspólnego. W RD04 i RD07 są dwie cewki implulsatora i dwie płytki na kole magnesowym (stwierdzone organoleptycznie w RD04), a w RD07A jest jedna cewka i jedna płytka na kole (jest zupełnie inny moduł) tak przynajmniej wynika ze schematów.
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Koło do KTM-a | puszek | Inne - dyskusja ogólna | 42 | 14.03.2012 20:01 |