|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
20.02.2023, 22:12 | #381 |
gsm: 512242193
Miasto: Rzuchów
Motocykl: RD11a
Galeria: Zdjęcia
Online: 4 miesiące 3 tygodni 2 dni 2 godz 42 min 47 s
|
obstawiam na trochę inna technologie aku pewnie litówka jakaś one tak maja takie cuda chociaż diabli tam wiedza cos sobie merc wymyślił pewnie w stosownej "knidze serweiosowej" do tego samochodu gdzies to jest opisane ale kto być chciał tego szukać
|
21.02.2023, 07:12 | #382 | |
Administrator
|
Cytat:
Podałeś przykład odcinania ludzi od wszelkich informacji by nie mogli ich wykorzystać do zarzutów o złe działanie i reklamowania uszkodzeń. Użytkowanie nienaładowanego kwasowego akumulatora to jakaś herezja. Może masz tam inną technologię akumulatorów a wtedy może być to możliwe.
21.02.2023, 16:29 | #383 |
Są to zwykłe akumulatory kwasowe z korkami do kontroli stężenia/poziomu elektrolitu.
Dogrzebałem się do instrukcji obsługi: -Akumulatory ładować w temperaturze otoczenia powyżej 0 . Optymalna temperatura otoczenia wynosi od 10 do 25 . Ponadto dzwoniłem do serwisu i pogadałem sobie z serwisantem. Jego zdaniem nie ma przeciwskazań do ładowania akumulatorów z zewnętrznego źródła (prostownik). Niemniej pan potwierdził mi, że poniżej 7-8 C auto doładuje akumulatory tylko do ok. 80% pojemności. Ponoć robi się to w celu przedłużenia życia akumulatorów. Swoją drogą powiem, że rzadko wymieniało się w mojej firmie akumulatory w mercedesach (auta są sprzedawane po ok. 5-6 latach). Scania wsadza akumulatory, które wytrzymują od nowości rok, dwa ( auta robią 100 tyś km. rocznie). Potem aku mocno tracą na pojemności. |
|
21.02.2023, 18:37 | #384 | |
gsm: 512242193
Miasto: Rzuchów
Motocykl: RD11a
Galeria: Zdjęcia
Online: 4 miesiące 3 tygodni 2 dni 2 godz 42 min 47 s
|
Cytat:
|
|
04.11.2024, 12:18 | #385 |
Motocykl: RD03
Online: 9 godz 27 min 35 s
|
Dzień dobry.
"Odgrzeję" trochę temat A ja nie mogę jednoznacznie rozwikłać innej kwestii (nikt mi nie odpowiedział na proste pytanie, nie znalazłem nigdzie na to odpowiedzi). Czy jest różnica (a jeśli tak to jaka) w układzie ładowania motocykla, który ma aku kwasowe a w tym który ma Li-ion Pytam bo: - przewertowałem sporo schematów instalacji motocykli z obydwoma rozwiązaniami i nigdzie się nie dopatrzyłem różnic w układach ładowania. Czyli jest normalny alternator, regulator napięcia, wyjścia do instalacji itd. Brak jakiś dodatkowych zabezpieczeń, modułów, elektronicznych sterowników czy tym podobnych elementów. - w sporej części motocykli z fabrycznymi akumulatorami Li-Ion, w instrukcjach obsługi jest zapis, że "zaleca się" Li-Ion, ale można zamontować akumulator kwasowy. - w starszych motocyklach (nawet 15/20 letnich) widziałem wielokrotnie pomontowane baterie Li-Ion tylko dlatego, że ktoś miał nazwijmy to fanaberię i chciał spróbować czy da radę.....i świetnie dawało radę. Więc.... tak mnie to zastanawia.... |
04.11.2024, 14:41 | #386 |
z punktu 'widzenia' motocykla nie ma różnicy.
nie ma różnicy w sposobie ładowania na linii alternator - regulator - odbiorniki - bateria, tj. przynajmniej dopóty dopóki jakiś cwaniak z BMW /oni są z tego znani / nie wpadnie na pomysł aby baterią sterować po CANie i wtedy będzie ona miała swojego NODa /czyli adres w systemie/ i trzeba będzie jechać do serwisu żeby cokolwiek dokonać w temacie. ergosumując kwasiak to kwasiak i może być instalowany gdziekolwiek jeśli się tylko zmieści. LiIon ma swojego BMSa i ten system dba po stronie baterii o to aby nie stała się jej krzywda - naładowanie odpowiednim prądem i do 80% oraz o to aby nie spadło napięcie ogólne ogniwa poniżej dopuszczalnego. jako dowód można przecież ładować LiIon zwykłym prostownikiem. m p.s. wykonaem swojego 'pająka' z trzema wtyczkami DIN i podpiąłem prostownik i ładuję trzy motki z jednego prostownika - narazie 5a - GS80 ciągnie swoje bo żeby go obudzić znowu musiałem chechłać. temat na inną opowieść.
04.11.2024, 15:27 | #387 |
Miasto: P-ń
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 2 tygodni 3 dni 12 godz 42 min 52 s
|
To nie jest tak że się nie da, chodzi o optymalne parametry ładowania jednych i drugich dobrane do procesów chemicznych jakie w nich zachodzą. Lion lubi wyższe napięcie, Pb wyższą wartość prądu. Naładujesz jeden i drugi, ale czy do ich deklarowanych parametrów?
|
04.11.2024, 15:32 | #388 |
MOIM ZDANIEM - mogę się mylić - LiIon zadba sam o to aby było dobrze.
04.11.2024, 15:43 | #389 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
|
Ładowaliśmy Liion kilka razy zwykłym prostownikiem i nic nie jebło a aku działało jak należy ale ja nie expert.
|
04.11.2024, 18:03 | #390 | |
Cytat:
Ale świetnie to daje radę jak jest ciepło. Przy zerze już wolniej kręci zimnym silnikiem, przy -5 całkiem słabo, przy -10 jeno już tylko kopniak. Dodam, że owszem, na zimę leje oliwe zimową (5w40 vs 15w60 latem) i mam świadomość, że gęstnieje. W drugim singlu zwykły Pb daje radę i w -15.
|