|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
28.12.2010, 20:57 | #11 |
Miasto: Wołomin
Motocykl: TRANSALP XL600V
Online: 1 tydzień 11 godz 29 min 24 s
|
łożyska wahacza funkiel nówki nie śmigane, przemyłem piasty, nasmarowałem łożyska i zostawiam bez dalszych ingerencji (ktoś widocznie tam już kiedyś zaglądał i o nie zadbał (bo ja - pierwszy raz).
Za to kiwaczka - agonia. Jedną śrubę udało mi się wybić, wszystko wewnątrz przyrdzewiałe razem do kupy. Jak walczyłem to z pozostałych łożysk też mi igły powyskakiwały, ale widząc ich stan (mocno taki sobie, powiedziałbym, chyba i tak trzebaby się nad ich wymianą pochylić...). Druga ze śrub, na rysunku nr 11, trzyma jak diabeł sołtysa i jeszcze nie udało mi się jej wybić. Poszło duuuużo wd40 i poczekam do rana. Gdzieś jeszcze powinienem zajrzeć? (aż się boję odpowiedzi, bo widzę, że co wskazówka to trup w szafie). A tak przy okazji - łożyska z kiwaczki wybijamy analogicznie jak np. w kołach - pręt i po skuśce atakujemy łożysko po przeciwnej stronie tulei - czy bardziej prymitywnie - po prostu z góry w łeb ją? |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|