Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Relacje z podróży > Trochę dalej

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 03.01.2012, 16:05   #23
Neno

Neno's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Zambrów
Motocykl: CRF1000L
Przebieg: 64321
Neno jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 5 dni 9 godz 15 min 6 s
Domyślnie

23 listopada
Mimo, że późno się położyliśmy to jakoś nie śpimy do południa. Ciekawość – to ona nas budzi. Nowe miejsce, nowi ludzie, nowe doznania. Zabieramy więc tyłki a z nimi wszystko co nam do szczęścia potrzebne i po śniadaniu ruszamy w miasto - czas pozwiedzać.
Nasz przyhotelowy parking strzeżony czynny całą dobę :

Najtańszy z najdroższych hoteli, bądź najdroższy z najtańszych albo jeszcze inaczej – najtańszy jaki znaleźliśmy położony był ok 3km od najsłynniejszego placu miasta,ba nawet kraju - Jeeba El Fna. Tam też kazaliśmy się zaprowadzić przez naszą ręczną nawigację.
Zboczyliśmy na chwilę do parku dla internautów – sporo tu młodzieży serfującej na swoich 19calowych laptopach po zasobach globalnej sieci. Na ulicach pełno aut których nie powstydziła by się Warszawa. Są też i kwiatki w postaci podrobionego przez wschodnie nacje Minicoopera, Marrakech nie był by pewnie sobą bez ogromnej ilości starych mercedesów.
Docieramy do centrum: tu wszystko było naj, najdroższe hotele, najbardziej europejsko, najdroższy parkingowy, największa medina, najdroższe i najbardziej chińskie pamiątki, najbardziej zalała mnie krew patrząc na to a pamiętając co sobie obiecywałem po tym mieście oglądając programy w TV i czytając różnego rodzaju artykuły w różnego rodzaju pisemkach. Krótko i zwięźle : KOMERCHA PEŁNĄ GĘBĄ.

Starałem się wyłowić coś w miarę orientalnego, coś co pozwoli zapomnieć o europejskości tego miasta:

Dziewczyny zdziwione, bo godzina jeszcze wczesna a Panowie już od rana męczą swoje węże

Rozdzielamy się, kobiety sobie, "chłopcy" sobie. Wkurzony schodzę z utartych szlaków, zabieram ze sobą Wiesława - miejscowi pokazują mi kierunek, że źle idziemy, że to nie tu, jak by wiedzieli czego szukamy... To daje obraz Marrakechu.

Jako, że kochamy dziewczyny na motocyklach to aż nam w gardłach zaschło... poszliśmy więc na soczek pomarańczowy za 40Dh/szklaneczka:

Wchodzimy w plątaninę uliczek:

Bardzo rzadko ktoś pozwolił sfotografować się lub swoją pracę. Dłuższy postój przy danym stoisku, rozmowa, pełne podziwu spojrzenia zazwyczaj umozliwiały i jedno i drugie. Zazwyczaj, nie zawsze ...

Spytacie - dlaczego koty ? To takie narodowe zwierzę jak np w Rumunii psy czy w Indiach krowy i małpy Wszędzie tego pełno i chyba nikt z tym nie walczy za mocno.

Różnego rodzaju kramiki, ciekawi ludzie itp klimaty to takie małe firmy. Np. ktoś robi coś ciekawego, przyciąga tym wzrok turystów a dookoła wtopieni w tłum pracownicy omawianej firmy wyłapują tych co to zdjęcia zapragnęli zrobić i się zaczyna ....wyciąganie kasy Mi się udało nie zapłacić. Zmęczony tym cyrkiem, głodny po spotkaniu reszty ekipy udałem się wraz z nimi na balkon. Podpiąłem moją lufę i starałem się coś jeszcze uchwycić. Zapadający zmrok utrudniał mi to przedsięwzięcie

Odwieczne mężczyzn dylematy: kto ma większego węża

Widoczne na zdjęciu namioty-restauracje w nocy są rozkładane a rano stawiane od nowa. Nie wiem dlaczego, może tylko w te dni kiedy my byliśmy... ale tak było. Dziwne- prawda ?
Neno jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania