|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
24.03.2012, 18:44 | #1 |
Miasto: Świdwin
Motocykl: RD07a
Przebieg: 60000
Galeria: Zdjęcia
Online: 4 dni 6 godz 35 min 3 s
|
Odgłos tarcia z lewej strony silnika ??? :(
Naszło mnie aby odmalować zaśniedziałe pokrywy silnika, pomalowałem, poskładałem, nawet pojeździłem.
Po kilkunastu kilometrach z lewej strony silnika zaczęło coś hałasować - takie metaliczne tarcie. Hałas ten nasila się po przechyleniu motoru w prawo, a cichnie gdy go pochylę na lewo (to chyba zrozumiałe - przelewa się tu więcej oleju i tłumi). Osłuchałem specjalnym stetoskopem silnik i odgłos niesie z okolic zębatek rozrusznika. I tu pytanie - co mogłem zrobić źle przy składaniu? zębatka górna (ta bliżej rozrusznika) założona dobrze - OUT na zewnątrz. Może na sworzniach tych zębatek były jakieś podkładki dystansowe, które mi gdzieś umknęły w garażowym burdlu? Jak odbywa się smarowanie tych zębatek - kąpiel w oleju, czy jakiś kanalik olejowy (starałem się aby kawałki zeskrobywanej starej uszczelki nie dostały się do silnika, ale wykluczyć nie mogę). PANY HELP!!! Motur poskładany a boję się jeździć!! |