Cytat:
Napisał SzymonBBI
Ja zrobiłem to za około 30zł i sprawdził się najpierw w mojej DR 650 a w tym roku u Darka na wyprawie do stanów. Więc po co przepłacać...?
|
Potwierdzam. Szymonowy scot to świetna rzecz. Ma jedną dyszę ale olej i tak rozprowadza na cały łańcuch. Ja to miałem zamontowane (elektrozawór) w RD03 pod lewym boczkiem zaraz przy schowku na gumki
Elektrozawór podpięty jest pod tylną postojówkę. Baniak z olejem od C360 przykrecony do bagażnika. Baniak jest OK ale Nakrętka jest z gównianego plastiku i często pęka. Wszystko poprowadzone do podnóżka pasażera a tam regulacja kapania maleńkim zaworkiem ( przy jeździe z pasażerem trzeba poszukać lepszego miejsca) i po wahaczu puszczony miedziany przewód hamulcowy od nie wiem czego ( Szymon od czego
) do zębatki zakończony plastkową dyszą.
Obsługa tego cuda to jedynie sprawdzanie dyszy czy nie zapchana (mi się nigdy nie zapchała),sprawdzanie czy kapie na łańcuch, dolewanie oleju i ewentualna regulacja kapania.
Na 16tyś km poszło mi ok. 1l. niezawodnego oleju jedynie słusznej marki HIPOL i łańcuch był zawsze mokry.