|
Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
30.10.2008, 09:52 | #1 |
Miasto: Chodzież
Motocykl: RD04
Online: 0
|
Zestaw CB INTEK H-520 do motocykla - TEST
Stwierdziliśmy z naszą ekipą, że montaż CB w motocyklu to dobry pomysł -przegląd sytuacji na drodze + łączność między motocyklami w grupie(nieoceniona na trasie).
Kupiłem jeden zestaw motocyklowy promowany w internecie: http://www.cb-radio.info.pl/sklep/ze...e/rid,496.html Zestaw został zakupiony na próbę i po dopracowaniu tematu reszta ekipy też ma kupić. Ale narazie jest kupa. Wczoraj po podłączeniu były pierwsze testy. Narazie bez jazdy tylko na sucho i bez osprzętu do motocykla (słuchawki, mikrofon, przycisk nadawania) Spostrzeżenia ogólne, wstępne: 1. Wyświetlacz wystarczający, duże cyfry wybranego kanału, wskazanie mocy sygnału - ale jego podświetlenie pozostawia wiele do życzenia, jest nierównomiernie i w ciemności widać kiepsko. 2. Trochę problemów będzie z instalacją: - przycisk jest na rzep, - brak uchwytu do kierownicy - trzeba coś dorobić, - montaż anteny może być kłopotliwy - podstawka jest przygotowana do montażu na płaskiej powierzchni, którą trudno znaleźć w Africe (u mnie akurat pasowało bo mam dorabiane stelaże kufrów bocznych z profilu kwadratowego więc tam przykręciłem) - słuchawek i mikrofonu jeszcze nie montowałem także ewentualne uwagi będą później ale to wszystko to jest szczegół - trochę zabawy i "po krzyku" Działanie radiotelefonu INTEK 520H (próby na trzech różnych antenach): 1. Nadaje dobrze, porównywalnie do mojego unidena z samochodu, dźwięk jest czysty i wystarczający. 2. Odbiór praktycznie nie istnieje, harczenie, niewyraźny dźwięk, trudny do odszyfrowania na krótkich odległościach. Dogadanie się jest możliwe tylko w pobliżu (0-100m). Próbowałem już chyba wszystkich możliwości: - ręczna regulacja squelch - automatyczna regulacja squelch - ESP - elektroniczna modulacja głosu - kompresja wzmacniająca sygnał nadawczy i odbiorczy - różne anteny (President z zestawu; moja długa Lens z samochodu, oraz krótsza z samochodu mojego kolegi - nie pamiętam nazwy) W każdej próbie nadawanie przyzwoite a odbiór beznadziejny. Na tym etapie nie ma sensu dalszego montażu. Trzeba wyjaśnić sprawę kiepskiego odbioru radiotelefonu. Dzisiaj zawiozę go do sprawdzenia do fachowca. Poinformuję WAS o postępach. Ostatnio edytowane przez jeleń : 30.10.2008 o 14:44 |