![]() |
|
GPS Wszystko co związane z elektronicznymi pomocami nawigacyjnymi. Sprzęt, mapy, porady. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Pszczyna
Motocykl: CRF1100L DCT + KTM640 ADV
Przebieg: 30237
![]() Online: 4 miesiące 3 tygodni 11 godz 24 min 34 s
|
![]()
Słowem wstępu ...
Jestem trochę uzależniony od sprzętów z logiem jabłka, co nie zmienia faktu, że czasami trudno znaleźć dobrą aplikację np. do nawigacji na moto. Sprawdzałem różne apki dostępne a App Store i dopiero Scenic wydaje się być tą odpowiednią do na wycieczki po bliższych i dalszych okolicach (nie koniecznie głównymi drogami). Jest to aplikacja zrobiona przez motocyklistę dla motocyklistów. Żeby była jasność - nie mam nic wspólnego z autorem tej aplikacji a jedynie chę się z Wami podzielić moją subiektywną opinią. Strona autora: https://scenicapp.space/index.php Aplikację możemy pobrać bezpłatnie i korzystać z jej podstawowych funkcji niemniej nie wszysto jest tutaj oczywiste. Tak więc możemy być użytkownikiem normalym i "premium" (roczny lub dożywotni ![]() Jeden i drugi rodzaj użytkownika dostaje na start 20 punktów do wykorzystania w aplikacji. Punkty można wykorzystać na pobranie map offline (polska to chyba 10 punktów) i na funkcje "premium" o których poniżej. Punkty można doładować (10 punktów ~ 6$). I powolutku przechodzimy do sedna ... czyli dlaczego wg mnie warto zainstalować Scenica: 1. Mapy Całkiem dokładne (tu akurat temat do dyskusji, ale w mojej okolicy pokazują wszystkie boczne dróżki). Wg mnie to "Open Street Map". Do użytku turystycznego wg mnie nic więcej nie trzeba. Do orania w terenie wybrał bym coś innego. 2. Planowanie trasy Tutaj zaczyna się zabawa. Mamy kilka opcji: * Planowanie trasy do określonego celu wg adresu albo nazwy (w ramach premium wyszukuje także przez mechanizm wyszukiwarki google * "Round Trip" - czyli wycieczka w formie pętli. Scenic wykorzystuje algorytmy "Kurviger.de" do zaplanowania trasy w formie pętli o określonej długości i kierunku. Dodatkowo możemy ustawić czy trasa ma być: - szybka i kręta, - kręta - bardzo kręta Poza tym mamy parametry samej drogi czyli unikanie autostrad, dróg płatnych, dróg głównych, gruntowych lub powrotu tą samą drogą. Jak dla mnie "Round trip" wymiata ![]() ![]() 3. Import Możemy zaimportować bezpośrednio pliki GPX, KML, KMZ, GDB (Garmin), ITN (TomTom). Można zaimportować trasę zaplanowaną na stronie https://kurviger.de/ czy https://trips.furkot.com/ Można zaimportować trasę zaplanowaną na https://www.google.com/maps Każde z powyższych może być przeliczone w Sceniku jako trasa (jak w normalnej drogowej nawigacji) lub wyświetlona jako ślad. Tutaj mały minus - przy przeliczaniu na trasę czasami Scenic wstawia punkty w dziwnych miejscach i potrzebna jest korekta (wywalenie lub przesunięcie punktów "via"). Pomimo tego jak dla mnie to jedyna aplikacja, gdzie trasę zaplanowaną na kompie można w prosty sposób przenieść na telefon i nawigować. 4. Navigacja Generalnie estetyczny ekran nawigacji z czytelnymi informacjami i dużymi przyciskami. Mamy też ostrzeżenia o limitach prędkości. Po kliknięciu w Menu mamy zestaw dużych przycisków do obsługi podstawowych funckcji ![]() Ślad jest automatycznie zapisywany a po zakończeniu wycieczki Scenic pyta czy chcemy go zostawić czy usunąć. Zapisane ślady można wyświetlić z podstawowymi informacjami (data, długośc czas, min i max prędkość) albo w formie graficznej z cieniowaniem na podstawie prędkości lub wysokości. Trochę bajer ... ale fajny ![]() ![]() 5. Inne funkcje Nie miałem okazji przejrzeć wszystkich pozostałych funkcji ale z tego co widziałem to można w czasie wycieczki zrobić zdjęcia które będą powiązane ze śladem, można podejrzeć zapisane i udostępnione trasy od innych i samemu udostępniać ślady. Jest też coś w rodzaju historii motocykla (łączny czas jazdy, dystans przejechany i inne takie). Podsumowując - wg mnie bardzo fajna narzędzie na Iphone i przemyślane pod kątem motocyklistów. Niestety chcąc wykorzystać wszystkie funkcje trzeba zainwestować w wersję "peremium" (punkty szybko się skończą) i tutaj mamy wydatek 23 EUR przy rocznej subskrypcji albo 90 EUR przy dożywotniej licencji. No cóż ceny europejskie ![]() Ostatnio edytowane przez cheniek : 28.02.2020 o 12:45 |
![]() |
![]() |