|
Imprezy forum AT i zloty ogólne Imprezy forum AT i zloty ogólne. Spotkania użytkowników naszego forum. Mają one charakter otwarty: obecność AT wskazana, ale nie jest wymogiem. Piszemy również o imprezach motocyklowych, na które wybierają się nasi forumowicze. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
01.09.2021, 17:47 | #11 |
Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
Online: 6 miesiące 1 tydzień 5 dni 12 godz 58 min 48 s
|
PS
plakat.jpg W tym roku symbolem Wołynia była postać dwuletniej Czesi Chrzanowskiej. Ma przypomnieć dziesiątki tysięcy polskich dzieci, ofiar barbarzyńskiego mordu. Niestety, ku zdziwieniu, okazuje się, że ta publikacja narusza wrażliwość wielu protestujących przeciwko wykorzystywaniu dzieci w w -jak to nazywają- propagandzie. Moją wrażliwość kierunkuję inaczej i w jej ramach proponuję wiersz Grzegorza Wójcika: krzyż.jpg ROZMOWA Z DUCHEM Na ścieżce prawdy którą wciąż chodzę Spotkałem dziecko przy polnej drodze Pytam się czemu stoisz sam w cieniu Patrzysz na pole w martwym milczeniu? Na tej polanie tu wśród tej gliny Leżą wciąż kości mojej rodziny Mówiąc te słowa głowę unosi I o modlitwę mnie za nich prosi Mów chłopcze szybko jak to się stało Co Twoich bliskich tutaj spotkało? Odpowiadając ociera łzy Tu im przerwano o życiu sny My na Wołyniu dom swój mieliśmy Tak bardzo wszyscy się kochaliśmy Żyliśmy razem w zgodzie w przyjaźni Do czasu strasznej wojennej kaźni Miałem mamusię siostrę i brata Taty nie było bo walczył w AK Kiedy nadeszły ponure dni Wszyscy mężczyźni do walki szli Pewnej niedzieli tak w środku dnia Napadły na nas dwie sotnie z upa W rękach swych mieli widły siekiery Na ustach okrzyk to dla bandery Moją siostrzyczkę strasznie męczyli Najpierw pobili potem zgwałcili Piłą jej nogi poucinali I rany solą posypywali A kiedy mama bardzo krzyczała Bo jej córeczka w mękach konała Ją też złapali związali drutem A oczy tępym wybili dłutem Brata znaleźli później w stodole I zakopali go żywcem w dole Kiedy się ziemia jeszcze ruszała Mama już siły krzyczeć nie miała Ja im też uciec tak bardzo chciałem Mówię to szczerze ja próbowałem Lecz Ukraińcy wszędzie już byli I mnie w tym miejscu właśnie zabili Od tamtej pory każdego roku Stoję samotnie zawsze po zmroku Jestem strażnikiem naszej mogiły Świadkiem tych czasów co kiedyś były Jedno pytanie mnie wciąż nurtuje Czy pamięć o nas ktoś pielęgnuje I dla tych ofiar których nie zliczę Czy w wolnej Polsce palą się znicze Wołyńskie Dzieci my pamiętamy I pamięć o Was wciąż przywracamy Wszystko co w naszej mocy czynimy I NIGDY o Was nie zapomnimy! Kiedy kończyłem mówić to zdanie Byłem już sam przy tej polanie Nie było dziecka brakło mi tchu A wokół mnie rozkwitł kwiat Lnu ... len.jpg len symbol pamięci o Ludobójstwie na Wołyniu i Kresach Południowo-Wschodnich II RP zdjęcie z artykułu Katarzyny Mayer Bzowej |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|