Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT > Honda - inna niż AT & NAT

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary Dzisiaj, 07:16   #1
Dzieju
Administrator

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Dzieju jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 1 dzień 13 godz 6 min 19 s
Domyślnie Devilka 650

Wczoraj miałem okazję zrobić jakieś 50km devilką z 2002 roku , 53000km .
Do wczoraj też traktowałem ją jako taką mydelniczkę bez wyrazu która pewnie tak sobie jeździ. Ależ to był błąd.
O wyglądzie nie ma co dyskutować bo każdy ocenia po swojemu.
Ktoś powie że po co te boczne kuferki wbudowane , non stop jeżdżę z centralnym który zabiera 5km/h z Vmax tutaj mamy opływowe boczne to i centralka na co dzień niepotrzebna.
No dobra wsiadam , opisywać że silniczek bardzo ładnie pracował nie będę w końcu przebieg 53tyskm to na dotarciu.
Pozycja wygodna choć lekko do przodu ale niedokuczliwa w żadnym razie.
Dzięki podnóżkom lekko do tyłu kąty tułów/udo i podudzie zostają podobne jak na Afryce tylko całość lekko do przodu. Po np dołożeniu podwyższenia kierownicy z 4-5cm likwidujemy pochylenie i jest jeszcze fajniej.
Ruszam , żadnych luzów na wale bo że w silniku to wiadomo.
Wyważenie tak dobre że mnie mocno zaskoczyło i na postoju( do tego kanapa nisko) i w czasie jazdy, Można odnieść wrażenie że to nie 230kg tylko co najwyżej ze 180.
Podjeżdżając pod skrzyżowania mogłem się toczyć 0.5-1 km/h bez podpierania....czy honda zamontowała system żyroskopowy utrzymywania równowagi?....no chyba tego jeszcze nikt nie robi.....a tu działa, no cuda jakieś.
No to trochę szybciej , przy 100km/h jest 4100 obr , no to jadę , 120,140 ,160 a one ciągle idzie, miała twardawe opony które się jeszcze nie rozgrzały to 165 nie przekraczałem , drgały leciutko ale spokojnie można taką utrzymywać a do czerwonego pola jeszcze sporo.
Prędkość 140 można uznać za leniwą turystyczną.
Seryjna szyba plus mały deflektorek robiły znakomitą robotę , żadnych wiatrów , można z otwartą szybą kasku jeździć przy każdej prędkości , dołożone nakładki do czachy rozbijają wiatr i na ręce też nie dmucha.
Opływowość motocykla wcina się w powietrze cicho i skutecznie.
Gdyby nie opony to sprawdził bym te fabryczne 180km/h , w zakręty ładnie się składa.
Zjeżdżam na boczne asfalty , mniej równe czasem jakaś łata , to motocykl szosowy to i nierówności trochę gorzej wybiera niż Afryka ale nie ma się co czepiać , wchodzę dynamicznie w zakręt idzie stabilnie mimo że nie jest bardzo równo zerkam a tu 120 . Dajcie mi miękkie gumy to spróbuję ślizgi poprzycierać
Znowu miłe zaskoczenie bo myślałem że będzie sporo słabiej.
No dobra nie wytrzymał bym nie zjeżdżając z asfaltu , jest jakaś gruntówka trochę dziur , ubita.
Te mniejsze wybiera normalnie , idzie stabilnie , masy nie czuć, przy większej prędkości i ciut większych dziurach trochę twardo , ale to nadal motocykl szosowy.
Wracam na cienkie boczne asfalty miałem odstawić motocykl ale tak się fajnie jedzie że jeszcze kawałek....pojechałem.
Generalnie Devilka zaskoczyła mnie pod wieloma względami bardziej niz mogłem sobie to wyobrażać.
Nieodczuwalna masa, niskość , pozycja , osłona przed wiatrem , prędkość podróżna , trzymanie drogi na nierównościach ......ma tylko jeden minus lusterka.
Żeby go zlikwidować wystarczy je przedłużyć i podnieć do góry by ręka częściowo nie zasłaniała.
To naprawdę bardzo fajny turystyk do robienia każdej odległości a do tego tak poręczny że i codziennie wszędzie też się spisze.
Nasunęło mi się porównanie do europy 1100 i 1300 bo Devilka je przypomina w mniejszym rozmiarze.
Moim zdaniem całkowicie je detronizuje , miałem okazję i na 1100 i na 1300 , dobrze jadą , do dalszej autostradowej turystyki wygodne ale po kiego grzyba ładować się w mastodonta 315 kg kiedy taką Devilką można zrobić to samo mając niemal 100kg mniej.
Różnica prędkości ? Jak często i jak długo turystykiem jedziemy 200km/h?
40 parę KM różnicy , a ile ich potrzeba zmarnować na te blisko 100kg nadwagi w europie.
No nie spina mi się to zupełnie zdecydowanie bym wybrał do latania po asfaltach Devilkę zamiast krowiastych europ czy innych klocków.
Tak jak wspomniałem bardzo mocno pozytywnie mnie Devilka zaskoczyła daje bardzo dużo za małe pieniądze i zwyczajnie w ogólnym rozrachunku spuszcza lanie wielu wychwalanym motocyklom i to porządnie.
Tak to widzę ale każdy ma swoje zdanie.
Nawiążę tylko jeszcze do rozmowy w innym temacie gdzie padały oceny masy motocykla na podstawie tego co na papierze napisała fabryka.
Zamiast bredzić że motocykl waży tyle i tyle kg i na tej postawie określać jego walory po prostu zróbcie sobie przejażdżkę zamiast czytać co napisali.
Taka myśl też mi przebiegła podczas przejażdżki.
Szkoda tylko że jazda trwała zbyt krótko ale za to wyrobiła mi zdanie.

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania