|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
01.06.2008, 15:05 | #10 |
Rozmawiałem z tym gościem od sprzęgieł (Wa-wa ul. Skoczylasa) przy okazji przebijania okładzin do auta.
Większość sprężyn są robione z drutu sprężystego potem obróbka. Podobno te z naszego moto są robione z „surowego” drutu potem w specjalnym grzebieniu hartowane. Podobno w aucie Honda S2000 są tak samo robione. Małe ale maja potężną siłę. Jeśli to prawda to dorobienie podobnych sprężyn nie jest łatwe do tego dochodzi „efekt pamięci sprężyny” Hubert napisz ile na tych sprężynach przejechałeś i jaką metodą były robione? Mnie po głowie chodzi też kosmiczny pomysł. Mam kumpla który ma podobno materiał (ale nie chce zdradzić co to za cudo), który wytrzymuje setki a może miliony potężnych sił na ściskanie Nie wie natomiast jak zachowa się w temp do 140 stopni plus środowisko – olej. Na razie u mnie w miarę cicho to się nie napalam |
|
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|