Randal, nie sposob pisac tu tylko na temat regulaminu po tym co napisal tu Rambo.
Ale zacznijmy od regulaminu, ktory jest moim zdaniem niesprawiedliwy. Bezposrednim skutkiem jego wdrozenia bedzie przerzucenie kosztow na kupujacego czyli na przecietnego Afrykańczyka. Sto zlotych to moze i nie duzo, ale jak ktos produkuje na potrzeby forumowiczów produkt na ktorym zarabia 400 zl to zabranie mu tej stówy będzie troche rabunkowa działalnościa. Moim zdaniem nie tedy droga. Nie moze byc tak, ze Franek ktory na sprzedazy 5 motorkow zarobi troche wiecej niż Wasil na produkcji stopki ma placic tyle samo. Zamiast ryczaltu pozostaje wiec podatek od obrotu/dochodu. Ale czy na pewno nam to jest potrzebne?
Wiem ze pieniadze potrafia rozpieprzyc to forum. Nie jestesmy bowiem lepsi od innych, to ze jezdzimy takim a nie innym motocyklem nie czyni nas wyjatkowymi.
Potrzebne jest jednak przynajmniej kasa na utrzymanie forum. Wymagania techniczne rosna i nie mozna tego nie zauwazac. Dlatego niezbedny jest upgrade silnika i dedykowany serwer. Kolegów którzy się wypowiadają w sprawach technicznych dotyczących forum proszę o zastanowienie się czy rzeczywiście maja wiedzę, by w tej sprawie zabrać głos. Serwer wirtualny jest w naszej sytuacji wysoce polecany. Nie niezbędny, bo wciąż działamy, ale jeśli chcemy się rozwijać to baza będzie coraz bardziej obciążona i nasz dostęp do treści stanie się coraz bardziej utrudniony.
Potrzebujemy około 5000 zł rocznie na utrzymanie tego co stanowi ważną część życia wielu z nas. To stosunkowo niewiele i jestem zdania, że należy zrobić wszystko, by to wpływy z DOBROWOLNYCH składek decydowały o budżecie forum. Jestem jednak przeciwny gwiazdkom, naklejkom na motocykle i innym zewnetrznym objawom, które pozwalają kogoś zidentyfikować jako osobę płacącą lub niepłacącą składki. Naprawdę nie znamy sytuacji każdego z nas i nie znamy motywów dla których ktoś nie zapłacił 10 czy 30 zł rocznie na konto forumowe. Nie idzcie tą drogą
Ideą naszą było, by ludzie płacący otrzymywali coś więcej niż pozostali, zarejestrowani członkowie. Myśleliśmy z Podosem o jakiejś dodatkowej funkcjonalności, o poczcie w afrykanskiej domenie, moze o prawie do udziału w ankietach dotyczących kierunków rozwoju forum, które byłyby w jakiś sposób obligujące dla osób podejmujących decyzje.
Z biegiem czasu uważam jednak, że pewne rzeczy powinny przestać być widoczne dla osób, które nie współfinansują forum. Może po 3 miesiącach należy wysłać im maila, a po kolejnym odciąć widzialność działu warsztatowego? A może osoby z niezapłaconymi składkami nie powinny mieć prawa uczestnictwa w zlotach? To są jednak działania restrykcyjne. Stawiałbym mimo wszystko przed Administratorami i Moderatorami zadanie stworzenia mechanizmów stymulujących ludzi pozytywnie.
Reklam banerowych na forum wprowadzać nie należy. Ich wprowadzenie będzie koncem ducha non-profit.
Teraz troche o dodatkowych motywach, które skłoniły mnie osobiście do ograniczenia swej działalności na forum (obok decydującego braku czasu): Zadne tak duże forum nie ma prawa być demokratycznie zarządzane. Marcin z zakopanego dał kiedyś ładny przykład na populizm: gdyby zrobić w Polsce referendum czy należy ograniczyć maksymalną marżę sklepow do 10 procent to niewątpliwie na tak zadane pytanie odpowiedź padłaby TAK. I zbankrutowalby co drugi sklep. Gdyby Polakow zapytac w referendum czy są za karą śmierci to 80 procent powiedziałoby TAK. Ale takich pytań w referendum się nie zadaje. Zdawanie się na głos większości jest totalną bzdurą, która poprowadzi nas na manowce. Od tego jednak są osoby, które podejmują decyzję w państwie czy na forum, by głupich pytań w referendach nie zadawać, by zachowywać się politycznie. By nie jątrzyć, a MODEROWAĆ. Zachowywać się politycznie to w naszym przypadku rządzić tak, by inni nie czuli się rządzeni.
Wygląda na to Rambo i Adaggio chcieliby zostać zakopani w Luwrze jako wzorce Czarnucha forumowicza. Roszczenie sobie przez kogokolwiek pretencji, że jest bardziej czarny od innych jest śmieszne. Nie jesteście ani lepsi ani gorsi od tych ktorzy Afrykę kupili przed dwoma laty. Ani przebieg, ani staż na forum nie decyduje o tym co kto ma pod kaskiem.
Z jednej więc strony pewna hm... rzutkość i nadwrażliwość nowych administratorów (ktorych prywatnie bardzo lubie i cenię), a z drugiej wypowiedzi takich Afrykańczyków jak Rambo i Adaggio (ktorych prywatnie bardzo lubie i cenię) skłania mnie do trzymania się z boku Waszego Afrykańczycy towarzystwa.
Forum schodzi na psy nie dlatego, że brak tu wiedzy, chęci do działania. Forum schodzi na psy ponieważ przestajemy być dla siebie przyjaciółmi. Bo potrafimy napisać na tym forum słowa, które ranią innych. Nie tylko potrafimy, część z nas wydaje się tu wręcz pisać pod publiczkę, trwa jakiś popaprany wyścig kto komu bardziej przypier...
Forum chamieje, bo coraz nas więcej. I statystycznie chamów również przybywa. Chodzi jednak o to by chamów hamować. Najpierw jednak godnością osobistą a później dopiero siłą.
Tak więc zgadzam się z Adaggio że umiera DUCH forum. Ale myślę, że wielu z nas ma w tym udział. Ja też.
PS Widnieję jako niepłacący składki. Faktycznie nie zaplacilem. Ale na moja prosbe Mateo mi mniej zrefundował za serwer. Bylo nas więc 106.
PS2 Post Rambo faktycznie wymaga zastanowienia się. Napisalem mu cos na
, ale nie wyslalem. Podobnie jak Podos zobacze czy sie to jutro obroni...