|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
13.06.2010, 10:47 | #25 |
Administrator
|
Nic nie sugeruję.
Podpierając się przykładem że pewna Vectra jeździła na najtańszym mineralnym lotosie , zrobiła do sprzedaży licznikowo 330tyskm , a naprawdę mogła mieć dobrze ponad 400tyskm , dolewki miedzy wymianami pod koniec max 0.1 ltr. Moja Vectra zrobiła 332tyskm na półsyntetykach i między wymianami bez dolewek. Ale w obu przypadkach wymiany co 10tyskm. Dlatego daleki jestem od podniecania się syntetykami bo to nie jest jedyny i właściwy klucz do sukcesu. Skoro producent tworząc magistralę olejową w oparciu o materiały użyte do produkcji biorąc pod uwagę wydajność pompy względem lepkości zalecanego oleju poprzez zakres temperatur użytkowych dla danego silnika a kończąc na ciśnieniu możliwym do uzyskania przez pompę pompującą zalecany olej......... myślę że nie robili tego wszystkiego przypadkowo dla fantazji ale podparli się wiedzą techniczną. To tyle w kwestii stosowania produktów w/g własnego widzimisię czytając etykietki na butelkach. No ale każdy ma swoje pomysły ....... konsekwencje późniejsze też.