Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Silnik, sprzęgło, skrzynia

Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni.

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 13.06.2010, 10:47   #25
Dzieju
Administrator

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Dzieju jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 4 tygodni 1 dzień 12 godz 46 min 8 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał wieczny Zobacz post
Sugerujesz, że silnik od syntetyka zacznie stukać?
Nic nie sugeruję.
Podpierając się przykładem że pewna Vectra jeździła na najtańszym mineralnym lotosie , zrobiła do sprzedaży licznikowo 330tyskm , a naprawdę mogła mieć dobrze ponad 400tyskm , dolewki miedzy wymianami pod koniec max 0.1 ltr.
Moja Vectra zrobiła 332tyskm na półsyntetykach i między wymianami bez dolewek.
Ale w obu przypadkach wymiany co 10tyskm.
Dlatego daleki jestem od podniecania się syntetykami bo to nie jest jedyny i właściwy klucz do sukcesu.
Skoro producent tworząc magistralę olejową w oparciu o materiały użyte do produkcji biorąc pod uwagę wydajność pompy względem lepkości zalecanego oleju poprzez zakres temperatur użytkowych dla danego silnika a kończąc na ciśnieniu możliwym do uzyskania przez pompę pompującą zalecany olej.........
myślę że nie robili tego wszystkiego przypadkowo dla fantazji ale podparli się wiedzą techniczną.
To tyle w kwestii stosowania produktów w/g własnego widzimisię czytając etykietki na butelkach.
No ale każdy ma swoje pomysły ....... konsekwencje późniejsze też.

Zasady Postowania