|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
18.02.2011, 11:52 | #11 |
Miasto: Świdwin
Motocykl: RD07a
Przebieg: 60000
Galeria: Zdjęcia
Online: 4 dni 6 godz 35 min 3 s
|
W moim przypadku takim płukaczem uratowałem silnik w aucie (mercedes 124 300E) - w pewnym momencie spadła moc, zaczęło coś w silniku rzęzić (łańcuch rozrządu) no i spadło ciśnienie na zegarze (co dostrzegłem dużo później), a auto dopiero co kupione - czarna rozpacz. Znajomy mechanik rozkłada ręce, padła decyzje - jeździj aż się rozp******li wtedy będzie wiadomo co to. Postanowiłem jeszcze zmienić olej i ktoś mi polecił dodać płukacz. Możecie sobie wyobrazić moją minę, jak gościu wlewał ten specyfik do silnika (silnik pracował) i zanim wlał całą zawartość buteleczki, hałas ucichł i ciśnienie wróciło.
Pewnie poprzednikowi zapomniało się zmienić olej. Więc wydaje mi się, ze stosowanie owego specyfiku ma sens, gdy zamiast oleju w silniku jest szambo, ale gdy jak np. w przypadku Puntka olej był zmieniany na czas i stosowany dość dobry to chyba niekoniecznie, a już na pewno nie pomoże na taką dolegliwość jak nadmierne spalania. Ewentualnie wcześniej wspomniany ceramizer. |
|
|