26.03.2011, 21:42 | #10 |
orange crush
Motocykl: XL600V
Przebieg: ogromny
Online: 2 tygodni 1 dzień 7 min 58 s
|
Musze sie przyznać do pewnej niedoskonałości metody którą zastosowałem do uszczelnienia Mio. Tydzień po wodowaniu w dzbanku urządzenie zamiast wyświetlać co powinno pokazało szary ekran z przebłyskującymi jasnymi pionowymi paskami, raz na jakiś czas pokazał się na ułamek sekundy prawie normalny obraz, wniosek jeden - zawarcie na taśmie podłączeniowej ekranu. Śrubokręt w łapy, szybka reanimacja i diagnoza potwierdzona, w środku sporo wilgoci.
- przyczyna: woda dostała się pod nierówno położonym silikonem na włączniku. Zakładałem że sprężynująca blaszka na tyle mocno dociśnie przesuwany włącznik z warstwą uszczelnienia, że woda nie przedostanie sie tamtędy - założenie było błędne. Po 2 godzinach na kaloryferze objawy ustały, dokupiłem kolejną porcje silikonu i tym razem nałożyłem go tak aby oddzielić włącznik od reszty elektroniki 'ścianką' z obu stron płytki drukowanej. DSCF9254.JPG DSCF9256.JPG Test w dzbanku wkrótce |
|
|