|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
29.11.2011, 00:38 | #11 |
Miasto: Warszawa
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 6 godz 3 min 5 s
|
Owym "szwagrem" jestem ja. Nie zima tylko finezyjne myślenie. Jeśli ludzie są w stanie wsadzić wtrysk do starego GPZ900 i tego typu maszyn to silnik afryki wspólny dla innych maszyn w tym trampka AD 2008 nie powinien być grubym problemem.
Ba, powiem więcej. Silnik mojego motocykla konstrukcyjnie ma 26lat a śmiga na EFI. Moja koncepcja opiera się na układzie wtryskowym trampka 700 2008, komputerze ECU Hondy PGM-FI które jeśli dobrze kojarzę daje się programować ew. mega/microsquirt (w pytę drogi). Czujniku podciśnienia MAP jeśli nie z trampka to z innego moto, sondzie lambda z motocykla o podobnej pojemności (chyba podgrzewana będzie lepsza), czujniku temperatury dolotu ze względu na małą ilość miejsca do zamocowania przepływomierza. Czujnik położenia wału który już jest w Afryce powinien wystarczyć, problemem może być nauczenie ECU jego sygnału. Sam ECU to też problem, nie wiem czy każdy PGM-FI jest taki sam. Tu pytanie do ludzi znających Hondę, czy te jednostki są do siebie podobne między modelami ? Pompa paliwa. Może się skończyć na tym, że bez regulatora ciśnienia wtrysk będzie źle pracował na fabrycznej z @. Spasowanie układu do głowicy. Problem w zasadzie do obskoczenia ale jednak jest. Całość teoretycznie bardzo, może się zamknąć w 1500-2000zł zakładając, że trafią się flaki z XL700V, ECU podejdzie z dowolnej Hondy a sonda-map-temp.dolotu nie będą robiły kwiatków. |
|
|