|
Imprezy forum AT i zloty ogólne Imprezy forum AT i zloty ogólne. Spotkania użytkowników naszego forum. Mają one charakter otwarty: obecność AT wskazana, ale nie jest wymogiem. Piszemy również o imprezach motocyklowych, na które wybierają się nasi forumowicze. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
01.10.2012, 13:29 | #11 |
Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
Online: 6 miesiące 1 tydzień 4 dni 23 godz 10 min 59 s
|
Huta Pieniacka 2012
Podzielę się swoimi przeżyciami z tegorocznego wyjazdu do Huty Pieniackiej.
Tak w wielkim skrócie, to jedno z wielu miejsc Rzezi Wołyńskiej, o którym pamięć nie umiera dzięki aktywności tych, co przeżyli, ich rodzin i sympatykom. Jeżdżę tam od trzech lat, bo to jedyny czas, kiedy bezpośrednio oko w oko można posłuchać â jak było. A lata lecą i coraz mniej ocalałych Hutniaków ma okazję zaświadczyć o historii. Dla mnie jest to prawda smutna i bardzo wzruszająca, ale cenię ją ponad filmy i inne publikacje. âZa to, że byli Polakamiâ. Więcej o tym miejscu pisałem w 2010 i dziś skupię się na okolicy. Coroczne spotkanie odbywa się na polanie, obok pomnika, w centrum dawnej wsi szlacheckiej, po której został jedynie w pobliskim lesie zarośnięty, kilkusetletni polski cmentarz. Miejsce tajemnicze, wśród pagórków Woroniaków. Zawsze, jak tam jestem zastanawiam się, co kierowało pierwszymi osadnikami przy założeniu wsi⌠Okolica odludna. cicha, bogata bukowymi lasami, źródłami i zwierzyną, odżywa na czas uroczystości. Można pojechać tam z grupą motocyklistów, by połączyć się z będącym tu co rok Rajdem Katyńskim, a przy okazji wykonać dobrą robotę: http://hutapieniacka.blogspot.com/20...rody-2012.html Jadę sam, bo to środek tygodnia i każdy ma swoje sprawy. Chcę w ciszy popatrzeć na okolicę. Na przejściu w Rawie Ruskiej tradycyjnie kluczę w ogonku zachęcany do ominięcia kolejki i staję dopiero pod szlabanem, na linii pomiędzy samochodami. I tu pierwszy raz zdziwienie, bo ukraiński celnik zabiera paszport, ale oświadcza, że podbije dopiero, jak przejdzie cała kolejka. Ot, dziwak. Do tej pory wystarczyło grzecznie dać âdubaâ, znaczy âna kołoâ i było po sprawie. Nie tym razem. Z opresji wybawiła mnie miła celniczka z sąsiedniego pasa, bo jak się wygadała, "u niej w domu toże motocykiel, tolko trochu czyściejszy." Nastrój wróciłâŚ IMG_4474.jpg Chmielnicki pobłogosławiłâŚ IMG_4475.jpg Ze Lwowa wyjechałem na Winniki, gdzie zwykle odwiedzam zesłanego na zsyłkę na granice miast lwa- jednego z dwóch sprzed wejścia na Cmentarz Orląt we Lwowie- Pomnika Chwały Obrońcom Polskiego Lwowa. Jeden z nich miał na tarczy herbowej napis "Zawsze wierny" a drugi "Tobie Polsko". Jedna z tarcz herbowych posiadała godło Polski, a druga herb Lwowa.. IMG_4477.jpg IMG_4481.jpg We wsi Uniw obejrzałem monastyr i leśnym skrótem wróciłem do szosy na Złoczów Tym razem chciałem przeżyć trochę pełniej spotkanie z Hutniakami i spojrzeć na tę tragedię przez pryzmat próby pojednania między Polakami i Ukraińcami, do której doszło w 2004r w Zarwanicy- największym na UA miejscem kultu NMP. Zarwanicę znalazłem dwie wiorsty za Złoczowem, ale okazała się inną, nie TĄ Zarwanicą http://www.kresy.pl/kresopedia,relig...uarium-ukrainy Zdecydowałem, że pojadę tam następnym razem, a teraz na północ, na krechę, w stronę Huty Pieniackiej. IMG_4482.jpg IMG_4483.jpg Krajobraz typowo podolski, poprzecinany pasmami wzgórz z lasami i łąkami IMG_4484.jpg IMG_4487.jpg IMG_4489.jpg Jadąc wzdłuż âstołbówâ, zjeżdżam do wsi Kołtiw, wprost na ruiny IMG_4490.jpg IMG_4492.jpg pozostałości po świetności II Rzeczypospolitej z 1477r. IMG_4493.jpg Na głównej krzyżówce kieruję się na Wierhobuż. To najkrótsza droga. IMG_4498.jpg IMG_4500.jpg Jak sama nazwa wskazuje, szukam góry, spod której wypływa Bug. Mam nadzieję spojrzeć dosłownie zza Buga. IMG_4508.jpg IMG_4509.jpg Niemożliwe, żeby to był ten Wielki BUG! IMG_4506.jpg IMG_4507.jpg Na pogawędce z miejscowymi zeszło trochę czasu. Są doskonale zorientowani w sytuacji i Ukrainy i Polski. Rozmawiamy o tym, co wspólne, omijamy to, co dzieli. Zostało tylko parę kilometrów i nie było co się spieszyć. Zachęcali jeszcze do odwiedzenia samego źródła, dumni, ze to ICH rzeka. Przy źródle sklep, gdzie zamawiam "wieczorny zestaw motocyklisty". IMG_4514.jpg IMG_4511.jpg IMG_4513.jpg Zdjęcie z góry wstecz, w kierunku Wierchobuża IMG_4518.jpg IMG_4520.jpg i na północ, w kierunku Huty. Jeszcze tylko przejechać przez lesistą górę, lub ją objechać. IMG_4521.jpg Zmierzcha się i wybieram lżejszą drogę, choć tu czeka przejazd przez inną rzeczkę. Poświęcam resztę dziennego światła na oglądanie stada pasących się jeleni, co przepłacam âkołami do góry, a na dół głowąâ na ostrym podjeździe w koleinach, w ciemnym lesie. Wspomnę, że góra, którą minąłem jest okoliczną granicą zlewisk wód Bałtyku i M Czarnego. Ostatnio edytowane przez ATomek : 19.11.2015 o 14:51 |
|
|