Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Imprezy forum AT i zloty ogólne

Imprezy forum AT i zloty ogólne Imprezy forum AT i zloty ogólne. Spotkania użytkowników naszego forum. Mają one charakter otwarty: obecność AT wskazana, ale nie jest wymogiem. Piszemy również o imprezach motocyklowych, na które wybierają się nasi forumowicze.

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 12.04.2013, 20:49   #15
motoMAUROxrv

motoMAUROxrv's Avatar

Miasto: OOL-OPOLSKIE
Motocykl: RD07
motoMAUROxrv jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 2 tygodni 18 godz 11 min 50 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał ATomek Zobacz post
- nie spotkałem się nigdy z określeniem tego zlotu "Pielgrzymka Katolików"
Pielgrzymka Motocyklistów- tak; znam nie wierzących motocyklistów, uczestników tego zlotu a wspierających od dawna jego idee

-apel organizatora " jeśli słowa Bóg, Honor i Ojczyzna dla Ciebie nic nie znaczą - ten zlot nie jest dla Ciebie" pojawił się po pierwszych warcholskich zachowaniach na błoniach (picie piwa, strzelanie w wydechy...)
a nie podkreślania swojej wyłączności dla tych haseł.
-ATomku, wierzę że nie odebrałeś mojego posta jako chęci czynienia Ci jakichś zarzutów. Poznałem Cię trochę, także w realu -i darzę ogromnym szacunkiem. Moje intencje i uwagi odnosiły się raczej do innych kwestii i wpisów.

Na jednoznaczne określenie zlotu jako "pielgrzymka katolików" natrafiłem w linku podanym przez kolegę A.Twin (-pozdrawiam ), -który to rzeczywiście dużo wyjaśnia, choć nie tak do końca wszystko.

Niżej cytuję słowa W.Węgrzyna -prezesa i komandora "Międzynarodowego Motocyklowego Rajdu Katyńskiego" (organizatora "Zlotu Gwiaździstego.."), zawarte w Komunikacie, str. 6, z dnia 7.03.13. na w/w linku.

"Ja się cieszę kiedy motocykliści się organizują, ja tylko nie rozumiem dlaczego uparli się robić SWOJE "zjazdy gwiaździste i imprezy towarzyszące" w dniach NASZEJ pielgrzymki.."

"NASZ Jasnogórski Zlot Gwiaździsty JEST PIELGRZYMKĄ KATOLIKÓW, dla których słowa: Bóg, Honor, Ojczyzna mają wartość.."

i ciut niżej:
"Zwracam uwagę Pana Prezydenta Matyjaszczyka, że organizowanie w tym samym miejscu i czasie INNEJ IMPREZY motocyklowej, o DIAMETRALNIE innym charakterze, może doprowadzić do NIEOBLICZALNYCH KONFLIKTÓW. Zachęcam do zapoznania się poniższą ustawą.."

-Ja też zachęcam do zapoznania się, -szok !! (zaakcentowanie niektórych wyrazów dużymi literami pochodzi ode mnie)

Pozostawiam to bez komentarza, -bo jakiś tam miał miejsce w moim poprzednim poście.
-Bywałem w Częstochowie już wcześniej -zachęcany przez kolegów miłą, przyjazną atmosferą,(również na "SALVE" itp.spotkaniach ) Wrzucałem miśki do kontenera, nabijałem licznik w czarnym namiocie, i słuchałem w skupieniu dość ciekawych "motocyklowych" kazań -będąc jednocześnie tym "niewierzącym" w katolickie dogmaty.. Ot, uważałem ideę za słuszną i pożyteczną !
Ale byłem też i w 2011r, gdy wraz z moimi kolegami (praktykującymi katolikami) i innymi zebranymi, protestowałem -zdegustowany tą polityczną hucpą...

Widzę że obecny wymóg, definitywnie wyrzuca mnie oraz innych neutralnych uczestników -wraz z "warchołami", poza nawias prawdziwych (patriotów) Polaków -z Bogiem, Honorem, Ojczyzną na ustach (czy też sztandarach) -choć nie zawsze w sercu ... Czyżby realnie (?) mogła narazić na "nieobliczalne" straty w mieniu czy zdrowiu jakaś próba uczestnictwa... Czy właśnie tak należy interpretować przesłanie tego komandorskiego "Komunikatu"
I takie sobie pytanie/refleksja na koniec - czy te wszystkie górnolotne hasła (jednak dość często wyrywające się z ust m.in organizatorów "Z.G"), zawsze i koniecznie muszą występować łącznie, i nie do przyjęcia jest żadna inna opcja?!? Czy bez odnoszenia się do religii tracą swą wartość i nie mają prawa istnieć oddzielnie...

Ostatnio edytowane przez motoMAUROxrv : 13.04.2013 o 19:56
motoMAUROxrv jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem

Zasady Postowania