|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
22.12.2013, 01:18 | #1 |
Miasto: Kraków
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Galeria: Zdjęcia
Online: 3 godz 16 min 43 s
|
Silk Road Adventure - czyli Jedwabnym Szlakiem 2014
Hejka
trochę ludzi tu jeździ na wschód więc może ktoś był/widział/załatwiał/wie. Po pierwsze jest słuszna idea żeby na ten wschód pojechać. Projekt dość ambitny bo od połowy maja 2014 na 2,5 miesiąca, 20 tys km, i 16 krajów - w tym docierając do Pamir Higway. Jedziemy w 2 motocykle na 100 % + jeszcze fajny Chorwat dołącza (ma potwierdzić szybko). Większość wizowo-logistyczną mam rozpoznaną ale wciąż kilka znaków zapytania pozostaje więc poproszę o rady: Turkmenistan 1. chcę sobie zobaczyć hells gate ale chciałbym dotrzeć również do ruin Kunya-Urgench w okolicach Dashoguz. znalazłem info, że jest to region do którego trzeba specjalne pozwolenie - ktoś był tam może (to przy granicy uzbeckiej) 2. Kaplankyr - spod granicy chcę lecieć na Turkmenbashi do morza kaspijskeigo (j.w.) znalazłem info że to region zamknięty za specjalnym pozwoleniem) - ktoś był ? 3. wizy - na zrobienie turkmenistanu potrzebuję minimum 6 dni - a tranzytowa standard to 5. Ktoś załatwiał dłuższą i jak ? (na razie ambasady w berlinie i wiedniu zlały moje zapytania). 4. wizy j.w. - wiem że trzeba zaproszenie - ale ciekawi mnie czy ktoś wjeżdżal tam na 30 dniowej wizie turystycznej? 5. jak z przeprawą do Azerbejdżanu ? - ktoś łapał jakiś stateczek ? bo jak mi się wiza skończy to będzie mi wyjątkowo ciepło na piaskach Karakum : ) Azerbejdżan 1. wiza i voucher kosztują niestety - ale mamy też info że czasem chcą też kaucji za pojazd - ktoś się spotkał ? Iran Jako opcja (atrakcyjna) jest Iran - ale oficjalnie trzeba mieć Carnet de Passage - zamrażanie 22 tys nie do końca jest możliwe ale znalazłem na HUBB info że ludzie jeżdżą bez. jest też taki koleś Hossein Sheykhlou który obiecuje że za 350 EUR/os jest w stanie to załatwić bez carnet. Znów pytanie o doświadczenia i rady. ufff - to tyle na razie - do wyjazdu zostało 146 dni. PS - no i wszystkim Wesołych Świąt Ostatnio edytowane przez Yanus : 22.12.2013 o 01:19 Powód: brak daty |
|
|