|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
04.01.2014, 00:02 | #1 |
Przejścia graniczne Czarnogóra-Kosowo-Macedonia
Planuję poszwędać się latem po Kosowie i Macedonii i mam kilka wątpliwości. Może ktoś z ludzi obytych w temacie pomoże?
1. Pierwsza sprawa to przejście z Czarnogóry do Kosova przez przełęcz Cakor i dalej przez Kudiste i kanion Rugova. Liczę tu na pomoc Grega i Jaro BQT, bo Calgon się wygadał, że oni dwaj zwiedzali już kilka razy ten rejon. Oficjalnie przejścia nie ma ale przejechać się da. Problem w tym, że ja chciałbym jechać dalej na Kosovo a nie wracać z powrotem do Czarnogóry po zwiedzeniu kanionu. W necie jest trochę informacji, przeważnie od rowerzystów, że przekraczali granicę bez problemu a jedni nawet natknęli się na jakąś imprezę pograniczników i ich przepuścili. W relacji Calgona padły ostrzeżenia by nie opuszczać kanionu, bo można się natknąć na patrole wojsk które już nie wpuszczą nas w drogę powrotną a co za tym idzie ta przyjemność uszczupli nasze portfele o koszt wizy. Wizy tam chyba nie ma, może chodzi o ubezpieczenie - to mogę zapłacić ale moja dupa mi cenna i nie chciałbym być zmuszonym do nadstawiania jej w jakimś kosowskim karcerze. Ogólnie da się radę tamtędy przebić dalej na Kosovo czy też sobie darować i po obejrzeniu kanionu wrócić i przez Rozaje wlecieć przejściem na półnócy? 2. Kolejna rzecz to przejście między Kosowem a Macedonią. Rejon Sharr Płanina- park krajobrazowy Mavrovo. Droga od Prizren na południe, ostatnia miejscowość Rastelica. Na posiadanej przeze mnie mapie widnieje jako przejście dla lokalesów. Pisałem z forumowym Sowizdrzałem, który był tam kilka razy zarówno ze strony kosowskiej jaki i macedońskiej i poinformował mnie, że przejścia nie widział. Na zdjęciach z goglemaps widać jednak budynki i inne szlabany. Czytałem też relacje ludzi, najświeższa z lipca tego roku i piszą, że przejście istnieje tyle tylko, że infomacje co do możliwości przekraczania są różne: 1. Jedni piszą, że przejście jest zamknięte. 2. Inni, że otwarte ale tylko dla lokalesów. 3. Znowu inni, że po stronie kosowskiej nikogo nie ma a po macedońskiej są pogranicznicy i nie puszczają. 4. Znowu ktoś inny pisze, że Kosowacy puszczają ale Macedończycy nie i po stronie kosowskiej radzą atakować z samego rana albo późnym po południem kiedy post jest nie obsadzony. Ktoś z Was może szwendał się w tym rejonie i przekraczał tam granicę? Z góry dzięki za wszelkie wskazówki. |
|
|
|