|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
25.05.2015, 10:54 | #1 |
trampkarz emeryt
|
Regulator, akumulator czy alternator?
Mam taką sytuację, w zeszłym roku zaniedbałem akumulator i odparowało mi większość elektrolitu, w sumie w celach pozostała 1/3. Uzupełniłem to zimą i aku wydawał się odratowany. Faktem jest że po naładowaniu ma 12,5 a następnego dnia jak włącze zapłon 12,1 i spada.
Natomiast - w czasie jazdy przy obrotach powyżej 2-3 tysięcy zawsze miałem stabilne napięcie 14,3V. Teraz obserwuję coś takiego, jadę, stabilnie kręcę 5tys rpm i po 2-3 minutach stopniowo spada 12,9...12,8...12,7...12,6 itd aż do około 12,0V. Gdy wysprzęglę i obroty spadną do biegu jałowego ładowanie wraca na 14V i jak dalej jadę przez kolejne 2-3 minuty jest ok, potem spada i tak w kółko. Dzieje się to od około 300km. I tu pytanie: - akumulator taki cyrk powoduje, - regulator - alternator (jako najgorsza opcja..) Zacznę chyba od akumulatora który chyba i tak już jest w agonii... Coś ktoś wie? Z tego co pamiętam to padający regulator zwykle daje większe napięcie, 15V i więcej.. Pozdr zimny |