Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Przygotowania do wyjazdów

Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale.

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 11.05.2017, 12:25   #11
chemik

chemik's Avatar

Miasto: Wrocław
Motocykl: Husqvarna 701 Enduro
chemik jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 4 tygodni 15 godz 23 min 25 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Emek Zobacz post
Podpowiadaj, plan jest tylko zarysem.
Siedzę w pracy i nie mam dostępu do kompa domowego, gdzie mam wiele informacji spisanych, dlatego napiszę z pamięci:
1. Persepolis
Przereklamowane, ale warto zobaczyć. Jednakże kilkanaście km dalej leży miejsce, gdzie znajdują się 3 duże grobowce wykute w skale (i czwarty nieukończony). Coś jak Dolina Krółow w Egipcie, tylko na mniejszą skalę. Nie pamiętam nazwy miejsca, ale łatwo znajdziecie na miejscu.
Do grobowców się nie wchodzi, ogląda się je tylko z zewnątrz. Całe zwiedzanie zamkniesz w pół godziny. Ludzi znacznie mniej niż w Persepolis. Ładne zdjęcia wychodzą o zachodzie słońca (o wschodzie pewnie też).
2. Esfahan - warto zostać do wieczora aby poczuć klimat ma mostach.
3. Mauzoleum Chomeiniego - robi mega wrażenie. Łatwo się tam dostać z Teheranu.
4. Teheren - szkoda czasu.
5. Generalnie wszystkie mauzolea ichniejszych świętych mężów. Mi to się podobało najbardziej. Niesamowity klimat.
W większości mogłem robić zdjęcia po wcześniejszej dyskretnej i grzecznej prośbie do ochrony.
6. Jaskinia Ali Sadar - mnie rozczarowała. Totalna komercja dla turystów. Wstęp masakrycznie drogi od zeszłego roku (przewodniki podają nieprawdę) - jeśli dobrze pamiętam 750 tys.
W środku błyskające kolorowe lampki są główną atrakcją.
7. W połowie drogi między Dezful a Ahwaz jest miasteczko Shustar, a w nim ciekawe instalacje wodne na rzece. Młyny, przepusty, tamy itp. Taka średniowieczna inzynieria wodna.
8. Niedaleko od Shustar macie Chonga Zabil - największy ziggurat na świecie. Lezy pośrodku niczego, więc można fajnego offa do niego uskutecznić.
9. Jesli lubicie takie klimaty to warto podjechać nad słone jezioro zlokalizowane na północ od Kaszan. Zobaczycie jak Irańczycy produkują sól.
10. Bazary. Wszystkie jakie napotkacie.
11. Przydrożne parkingi o zachodzie słońca. Niesamowity klimat modlących się muzułmanów zwróconych w stronę Mekki.

Powodzenia.
chemik jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem

Zasady Postowania