Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > NAT - Nowa (przyszła) Królowa > CRF 1000 L

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 28.12.2019, 23:12   #10
Majster

Majster's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Chełm
Motocykl: CRF1100 DCT ES
Majster jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 2 dni 11 godz 37 min 29 s
Domyślnie

Czołem. Napiszę kilka słów aby nie wyszło, że motór bez wad. Jeszcze ktoś gotów pomyśleć że Afryka najlepsza i anuluje zamówienie na GS'a
Zaznaczam, że to subiektywna ocena. Mam własne wyobrażenie motocykla idealnego a jak powszechnie wiadomo ideałów nie ma.

Kolejność przypadkowa:
- dźwięk silnika nie tak świetny jak w 1000,
- brak android auto (więcej na końcu),
- przełączniki bez podświetlenia,
- przełącznik kierunkowskazów zamieniony miejscem z przyciskiem klaksonu,
- brak stopki centralnej w motocyklu wymagającym smarowania łańcucha,
- akumulator wciąż tylko 6Ah, tak jak wcześniej "leży" na silniku,
- akumulator siedzi w komorze z lekkim luzem, pasek pianki to grosze a bateria nie lata,
- regulacja szyby angażuje obie ręce,
- zbyt wysoka szyba (przy wzroście 183 cm, w dolnym położeniu siedzenia oraz w przy obniżonej szybie jej krawędź jest na wysokości oczu),
- długi czas uruchamiania samego górnego wyświetlacza oraz konieczność potwierdzenia komunikatu,
- 2 cm krótsze skoki zawieszeń względem poprzedniej AS,
- blokada kierownicy kluczykiem możliwa tylko gdy kiera skręcona w lewo,
- brak schowka na telefon,
- to już chyba tradycja - osadzenie zębatki na wałku zdawczym,
- wykończenie osłony tłumika jest lekko chropowate co utrudnia jej domycie,
- handbary to tylko plastikowe osłony od wiatru,
- rolgaz trochę jak zabawka z odpustu, luźne to to wzdłuż i w poprzek przez co zalatuje taniochą,
- brak dedykowanego przycisku do podgrzewanych manetek, trzeba po prawej stronie kliknąć FN aby po lewej stronie włączyć i ustawić siłę grzania,
- chłodnice wyglądają jak by ktoś je na szybkości prysnął srebrzanką w sprayu,
- plastikowe osłony na chłodnicach skutecznie ochronią przed suchymi liśćmi,
- łańcuch zamiast kardana,
- widoczna nakrętka na górnej półce psuje estetykę,
- ładowność bagażnika 10 kg,
- doliczyłem się 3 rurek do okresowego spuszczania wydzieliny z silnika,
- drobne błędy zawarte w instrukcji obsługi,
- materiał którym pokryte jest siedzenie wygląda trochę jak zgrzewana cerata.

Na razie tyle co pamiętam, jak zrobię kilka tys. km to pewnie coś dodam.

Jeszcze trochę o połączeniu smartfona z Andoidem. Można podłączyć do moto 2 zestawy słuchawkowe i telefon. Jeśli chcemy korzystać z interkomu to musi być obsługiwany przez zestawy słuchawkowe. Motocykl nie ma wbudowanego interkomu. Po podłączeniu telefonu Afryka pobiera kontakty, możemy prowadzić rozmowy telefoniczne oraz słuchać muzy i dźwięków z telefonu (np. spotify, navi, yanosik, inne). Gdy mamy połączenie przychodzące to wyświetla nazwę kontaktu z książki, nie wiem czemu ale raz mi nie wyświetliło. W czasie jazdy możemy wykonać połączenie lecz tylko do kontaktów, które wcześniej umieściliśmy na liście ulubione (maks 20 kontaktów). Do innych możemy dzwonić gdy motocykl nie jedzie. Gdy smartfon jest połączony z motocyklem i nie słucham muzy ani nie gadam przez telefon to w zestawie słuchawkowym cały czas słyszę cichy szum (jakby ktoś trzymał nośną na CB). Nawet po dłuższym czasie nie przestaje "nadawać" szumu. Kolejna lipa to taka, że mam radio w zestawie słuchawkowym i gdy telefon połączony z motocyklem to nie da rady uruchomić radia.

Brak Android Auto mega wykastrował funkcjonalność zabawki. Można liczyć na cud, że Honda doda obsługę w aktualizacji. Można zmienić telefon na jabłko. Można korzystać z komend głosowych asystenta google i w ogóle olać łączenie się z moto przez BT. Kiedyś nie mieliśmy komórek i jakoś się jeździło motocyklami.

@mdxmd
Wyświetla nazwę gdy ktoś dzwoni.

@44FG
Wziąłem DCT z elektroniczną zawiechą.

@Novy
Ringi świecą cały czas jako dzienne a jak włączą się mijania to ringi robią za pozycyjne i zmniejszają natężenie świecenia. Jak zasłonisz czujnik światła to mijania włączają się w sekundę a jak odsłonisz to wyłączają się po około 5 sekundach. Ringów nie da się wyłączyć. Można w ustawieniach na stałe włączyć mijania.

Ostatnio edytowane przez Majster : 29.12.2019 o 00:10
Majster jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem

Zasady Postowania