|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
21.02.2020, 10:46 | #1 |
Konto zamknięte na stałe
Motocykl: RD03
Online: 2 miesiące 1 tydzień 4 dni 7 godz 52 min 54 s
|
SPOT - kupić czy wypożyczyć?
Na razie luźne rozważania w temacie. Porównując kwoty zakupu używanych urządzeń lokalizacyjnych z serii SPOT i ich wypożyczenia z firm dostępnych na krajowym rynku mam nieodparte wrażenie, że nawet sporadycznie korzystając (1-2 wyjazdy w roku, łącznie niech będzie maksymalnie 30 dni) i tak finansowo lepiej wychodzi zakup. Mylę się? Czegoś nie zauważam? Widzę że nadal są wspierane stare modele - orientujecie się jaki może być czas takiego wsparcia? To znaczy czy zakup Spota np 2giej generacji czy nawet 1-ej ma sens na dzień dzisiejszy? Czy za rok, dwa zniknie wsparcie?
W cenniku widzę nie do końca klarowne opcje w abonamencie Flex. Jest opłata miesięczna 14,95 euro, opłata aktywacyjna 19,95 euro i jeszcze opłata Flex 24,95 euro. Wszystko bez VATu. Na mój rozumek biorąc wersję Flex muszę co roku zapłacić 24,95 plus 19,95 za aktywowanie jeśli będę gdzieś jechał i do tego 14,95 za każdy miesiąc aktywnego używania SPOTa? Zakładam, że ma spełniać rolę informującą najbliższych o moim położeniu i (odpukać) ratunkową jak się coś stanie. Nie potrzebuję parowania z telefonem, wysyłania wiadomości tekstowych i tego typu bajerów z nowszych modeli. W kwietniu jadę na zlot trampkowego forum, jak ktoś ma Spota i chciałby wypożyczyć testowo za sensowny pieniądz to jestem chętny do pogadania. Wiem, że będąc w zasięgu komórek można śledzenie załatwić tańszymi sposobami, sam korzystam z chińskiego lokalizatora działającego po GSM ale to nie o nim wątek. Skupmy się na Spotach