|
Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
22.02.2020, 21:22 | #1 |
Miasto: Maków Podhalański
Motocykl: XRV750->XR400
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 4 dni 17 godz 56 min 37 s
|
Amortyzatory afrykowy - zestaw naprawczy, modyfikacje, serwis - czy ktoś byłby zainteresowany
Ostatnio kilka osób mnie pytało o amortyzator, czy bym nie zrobił, pytania o jakieś szczegóły itp. Trochę pomyślałem nad tym i wymyśliłem, aby:
1) skompletować pełny zestaw naprawczy jak: uszczelniacz olejowy, panewka, o-ringi, uszczelniacz pyłowy (możliwe, że w przyszłości dla wszystkich starych afryk) 2) lekko zmodyfikować puszkę powietrza: dorobić nowy korek z zaworem powietrznym oraz zmienić położenie gumowej membrany. Chyba w każdym mądrzejszym amortyzatorze wkładamy gumę z korkiem do puszki wypełnionej olejem. Wtedy łatwo jest odpowietrzyć amor, wymiana oleju to bajka. A afryce jest na odwrót i wymiana oleju/odpowietrzanie według mnie mocno daje w dupę. 3) dopracować poprzednią instrukcję jak naprawić amortyzator. (więcej fotek z poszczególnych etapów, co zrobić jak nie mamy korka z wentylem, co robić jak będziemy mieć nowy korek, może jakiś filmik ze szczegółami) 4) ogarnąć kilka części: -uszczelniacz zgarniający na sztycy amortyzatora, -korek z wentylem z przemieszczeniem membrany, -korek z wentylem z bez przemieszczenia membrany, -po prostu zaworek powietrzny do modyfikacji starego korka, -sztyca amortyzatora, -odbojnik gumowy, -przewód w oplocie, 5) ogarnąć kilka czynności serwisowych: -malowanie sprężyny -cynkownie/chromowanie elementów 6) jakby było zainteresowanie to bym się ogłosił w PID jako sprzedawca zestawów naprawczych lub jako serwisant i rzucił pracę w korpo Trochę bałem się brać amortyzator od "obcego" do przeróbek, ale po kilku telefonach okazało się, że znajomy ma w szafie zapas od RD07a (o ile się nie mylę, ale tak mi to wygląda) i mi pożyczył do pomiarów/odbudowy/serwisu. Jak coś pójdzie źle to nie zabije ani nie będę musiał mu odkupować nowego ohlins, a jak się uda to on będzie miał full serwis za free, a ja wszystkie pomiary w notatniku. W załączniku dodaję 2 fotki co dziś udało się zrobić (rozbieranie i czyszczenie), generalnie jeszcze sporo roboty zostało. Pytanie mam do osób potencjalnie zainteresowanych: 0) czy ktoś tu jeszcze jeździ na Starych Afrykach Twin (SAT) 1) czy jest jakiekolwiek zainteresowanie takim zestawem naprawczym: podstawowym, z nowym korkiem z przemieszczeniem membrany, tylko z nowym korkiem czy to bez sensu i wystarczy wkręcić wentyl ze starej dętki do starego korka. 2) czy ktoś byłby zainteresowany takimi częściami jak sztyca, odbojnik gumowy, przewód w oplocie czy to bez sesnu 3) czy ktoś byłby zainteresowany zleceniem takiej pełnej odbudowy amortyzatora, z malowaniem sprężyny, cynkowaniem wszystkich elementów, czy jednak wszyscy wolą budżetowo tylko wymianę oleju? Generalnie nie chciałbym tracić za dużo czasu i pieniędzy na rzeczy, którymi nikt nie będzie zainteresowany. Pozdrawiam
Zapraszam na YouTube , Instagram oraz Stronkę. Pozdrawaim, Dawid z DMMotoAdventures Ostatnio edytowane przez CzarnyCzarownik : 23.02.2020 o 00:40 |
|
|