Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Dom / garaż / inne sprawy z życia forumowicza > Dom forumowicza - wszystko do domu i o domu

 
 
Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 10.04.2020, 20:55   #10
bukowski
Gość


Posty: n/a
Online: 0
Domyślnie

Faza 1 - bierzesz łyżkę zakwasowej matki, dwie łyzki mąki, robisz gęsta pastę i kisisz 5 godzin w 25 stopniach. Czyli normalne odświeżanie zakwasu tj. mnożenie świeżych drozdzy

Faza 2 - kiszenie zakwasu przez noc, wszystko z fazy pierwszej plus szklanka mąki i trochę wody, 25 stopni, aż się zrobi regularny zakwas. Kisimy gęsta pastę.

Faza 3 - kiszenie zasadnicze, 29 stopni, 4 godziny ze szklanka mąki i szklanka wody na rzadko.

Dopiero to, co wyjdzie z fazy 3 służy do mieszania ciasta, dopiero wtedy wchodzi dodatek mąki pszennej. Fermentacja ostateczna zamyka się w dwóch godzinach. Tak czy inaczej, razem z. odmiekaniem skórki, 2 dni wcześniej trzeba zacząć. Ale warto.

Jak ktoś chce, zrobię zdjęcie konkretnego przepisu z dobrego źródła.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
  Odpowiedź z Cytowaniem
 


Zasady Postowania
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Wł.
UśmieszkiWł.
kod [IMG] jest Wł.
kod HTML jest Wył.

Skocz do forum

Podobne wątki
Wątek Autor wątku Forum Odpowiedzi Ostatni Post / Autor
KLR idzie na emeryturę Boldun Inne tematy 10 25.10.2018 17:21


Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:36.


Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.