Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Relacje z podróży > Trochę dalej

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 28.04.2021, 09:30   #13
nabrU
Gość

Online: 0
Domyślnie

Cytat:
Napisał Robin Zobacz post
No nie bardzo jestem przekonany. Porównanie id3 i tiguana conajmniej dziwne jak dla mnie.
Po prostu zamieniałem Tiguana 2.0TDI na ID.3, stąd to oczywiste (dla mnie) porównanie. Zgoda, że gabarytowo być może to nie to samo, choć jak się przyjrzysz wymiarom obu samochodów to będziesz zaskoczony (ID.3 ma więcej miejsca a w środku od Tiguana ).

Cytat:
Diesle wielkości id3 palą raczej koło 4 Lt/100km.
Mój Tiguan przez 2,5 roku użytkowania spalił średnio 7l/100km (wersja 4Motion i 20" felgi, spalanie liczone, a nie z komputera).

Cytat:
Tez mieszkam w UK i cena diesla przy trasie to 1.19 1.24 ÂŁ.
I tu już różnice są niewielkie w kosztach żeby nie powiedzieć żadne.
Zapraszam na południe Anglii, gdzie jest na pewno drożej niż w Szkocji. Moja najbliższa stacja BP ma ropę w cenie powyżej 1.3, a na autostradzie oscyluje ponad 1.4 funta za litr.
Co do kosztów to zbliża się miesiąc jak użytkuje ID.3 więc niedługo zaprezentuję realne porównanie.

Cytat:
No i z dieslem jedziesz jak chcesz, ile chcesz i gdzie chcesz nie musząc planować ładowarek, że o czasie na te ładowania i wydatkach na kawy itp bo się nudzi stając pod ładowarka nie wspomnę.
Jak widzisz wszystko jest już powyżej zaplanowane, więc całe to 'planowanie trasy EV' nie różni się wielce od planowania trasy ICE. Aplikacja ABRP robi wiele rzeczy za Ciebie i sugeruje CI gdzie masz ładować. Więc wpisujesz punkt startowy i docelowy i algorytm wylicza ci trasę z zasugerowanymi stopami na ładowanie. Na prawdę to nic to skomplikowanego, polecam spróbować.
Co do kaw, to już ten temat poruszaliśmy. Jeden kupi kawę, drugi ma kawę w termosie, trzeci jedzie 1000km bez zatrzymania. Ludzie są rożni... Ja zatrzymuję się średnio co 2-3 godziny więc czy benzyna, diesel czy EV i tak będą postoje, nawet gdybym nie tankował.

Co do 'midges', to nie bedziemy w Szkocji pierwszy raz więc o tej przypadłości wiemy
  Odpowiedź z Cytowaniem

Zasady Postowania