|
Gadżety / wyposażenie Dodatki, które możesz zamontować. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
12.08.2021, 18:35 | #1 |
Miasto: WZ
Motocykl: SD09
Przebieg: 39999
Online: 2 tygodni 6 dni 6 godz 47 min 49 s
|
ATAS 1100 - kompletacja wyposażenia dodatkowego
Jako że również zaczynam poważnie przymierzać się do negocjacji związanych z zamówieniem nowej ATAS 1100 oraz dodatków do niej to zebrałem listę zagadnień z pytaniami do szanownego grona. Przeczytałem chyba wszystkie wątki o wyposażeniu, jednak nadal mam sporo wątpliwości, nie zawsze znalazłem info o konkretnych szpejach do 1100. Sporo przemysleń już się zebrało, prośba o ewentualne uwagi.
Moto ma być używane na codzień oraz do turystyki głównie szosowej, może do 20% to szutry, ale bez głębokiego offroadu. Ma być solidnie ale nie za ciężko - sam kierownik dość już ciężki - 186 cm i okolice 100 kg. Użytek niemal wyłącznie jednoosobowy. 1. Gmole. Po dłuższym namyśle - Outback Motortek w wersji 2/3, czyli dolne i srodkowe. Zakładam że tyle wystarczy na parkingówkę czy paciaka w błocie. Jak z mocowaniem świateł przeciwmgielnych? Chyba że jednak obecne oryginalne gmole Hondy (Touratech?) są coś warte? 2. Płyta ochronna silnika - wiem że Bumot jest najlepszy, ale to kupa niezbyt finezyjnego żelastwa, a do 1100 w ogóle go nie znalazłem. Czy fabryczna płyta to nadal tylko ozdoba, czy wystarczy do ochrony przed kamienistymi szutrami i czołganiem w błotnych koleinach? Może jakieś inne sugestie? 3. Kufer centralny - najbardziej mi pasuje Givi. Pomysł mam taki, aby założyć bezpośrednio na bagażnik oryginalną płytę do kufra alu 42 l (lub Givi M8/M9) i na to Givi/Kappę alu 58 l (bez użycia dodatkowego stelaża Givi). Kufer głównie do miasta na kask i ubranie, ewentualnie na asfalty bez specjalnego dociążania. Bagażnik w ATAS ma udźwig 10 kg, powinno wystarczyć. 4. Stelaże kufrów bocznych - tu powinno być solidnie, ewentulanie z opcją do wykorzystania pod kufry lub sakwy. Najbardziej podoba mi się oferta Hondy do wersji kufrów alu - wykorzystuje fabryczne mocowania, bez wiercenia dziur, dość lekka, wygląda solidnie i podobno nierdzewna. Czy do tych stelaży zamontuję w miarę bez kombinacji uchwyt pod rotopaxa i skrzynkę narzędziową? Jak z solidnością zarówno stelaży jak i ewentualnie dołożonych kufrów? Ochronią moto przed zwyczajnymi paciakami? 5. Stopka centralna - tu raczej Honda, chyba że jest coś zauważalnie lepszego i tańszego. 6. Swiatła przeciwmgielne - ze względu na zintegrowane włączanie chciałbym oryginał. I tu pytanie - czy potrzebuję oryginalny zestaw montażowy, aby zamontować je do Outbacka czy też jakiś kit uniwersalny typu mocowania do rur gazowych? Czy może opanowana została już sztuka pełnej integracji świateł aftermarketowych z instalacją CRF 1100? 7. Deflektory - Honda oferuje zestawy na górę owiewki i na okolice chłodnicy. Miałem okazję jeździć jedynie wersją z deflektorami więc nie mam porównania - czy jest jakaś różnica przy jeździe autostradowej bez deflektorów? Czy istnieją jakieś produkty aftermarketowe? 8. Tankpady - czy fabryczny "ekskluzywny zestaw naklejek" chroni wystarczająco zbiornik czy też warto szukać czegoś innego? 9. Pytanie dodatkowe - widziałem kiedyś płytę dodatkowego bagażnika w miejsce siedzenia pasażera do CRF1000. Czy istnieje takie rozwiązanie do 1100? Wiem że kanapy są mocowane inaczej, więc czy to w ogóle możliwe? Z góry dzięki za opinie. Marcin
M5Q Pony->ETZ150->ETZ251->ETZ250->...->CB750->CB1300SA->CRF1100D2 Ostatnio edytowane przez M5Q : 12.08.2021 o 21:16 |
|
|