|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
03.10.2021, 23:23 | #22 | |
Cytat:
„Inwestor” to ktoś kto robi coś, by uzyskać korzyść (zwykle finansową). Jak kupujesz motocykl, by nim jeździć dla przyjemności (podróżowania, do pracy, dla zabawy itp) to jesteś konsumentem. W relacji, którą opisujesz to inwestorem ew. jest dealer Hondy, Honda sama. Oni to robią, by zarobić pieniądze. Marża brutto na poziomie 100% (300pln w Twoim przykładzie) jest dość skromna moim zdaniem, bo z tego trzeba zapłacić za koncesję, szkolenia, wynagrodzenia, media, lokal no i tak by coś zostało na zysk. Jeśli uważasz, że to dużo (bo sam robisz wymianę oleju za darmo), to zatrudnij się u dealera hondy (i rób wszystkim wymianę oleju i inne czynności za darmo). Powyższe przeczytałem kilka razy i wciąż nie umiem znaleźć błędu w tym rozumowaniu. Sorry - starałem się, ale klops. Notabene, bardzo podobną marżę brutto (100%) stosuje Państwo Polskie. Podobnie zresztą, jak i inne państwa europejskie, gdzie Dzień Wolności Podatkowej przypada mniej więcej na połowę roku. Czyli ok 50% swojej pracy rocznej przeciętny Polak oddaje Państwu w zarządzanie, na różne ważne cele. Drugie pół roku pracuje na własnym. I to jest średnia. I liczona na wszystkich - najemnikach, działaczach gospodarczych, rolnikach itp/itd. Nie do wiary? https://businessinsider.com.pl/twoje...10-lat/j2zvfmr. Żeby nie było wątpliwości, uważam, że oba przykłady marży stosowanych przez korporacje jak Honda czy Planeta PL nie budzą u mnie szczególnych emocji. Za to budzi te emocje stwierdzenie, że „inwestor … broni się przed nieuzasadnionym zdarciem kasy” i jednocześnie płaci (chce czy nie) Planecie PL taką samą marżę jak Hondzie. To już wolę trwałości i jakość Hondy. Nawet przy 100% marży. Przynajmniej mogę liczyć na kawę w trakcie przeglądu. Bo kawy w trakcie wizyty w ZOZ to raczej się nie spodziewam… 😉 Sorry za punktowanie, ale lepiej się potem śpi 😀. Zdrowia! |
||
|
|