Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT > Yamaha

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 01.12.2021, 10:56   #12
Jarek_MTB

Jarek_MTB's Avatar

Miasto: Łódź
Motocykl: YAMAHA TENERE 700
Jarek_MTB jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 23 godz 2 min 17 s
Domyślnie

Liczniki przekłamują przy niskich prędkościach ale zbliżają się do prawdy przy prędkościach bliskich max (dotyczy też aut), dlaczego, być może jest to celowy zabieg producentów.

Wg mnie zmiana zębatek nie powinna mieć wpływ na odczyt prędkości, gdyż odczyt w nowych motocyklach jest realizowany poprzez odczyt z tarczy ABS z przedniego koła, dlaczego z przedniego?
Ponieważ jest ono kołem toczącym się więc odzwierciedla realna prędkość, przy kole tylnym zawsze byłby problem przy uślizgu (można by jechać 100kmm/h paląc gume w miejscu).

Muszę kiedyś sprawdzić czy faktycznie prędkość jest odczytywana z przedniego koła w mojej tenerze 700, co do przekłamania prędkości to są do kupienia tarcze abs z poprawnie wyciętymi otworami gdzie przekłamania prędkości podobno nie ma, aczkolwiek nie wiemy jak ten sygnał jest przetwarzany przez elektronikę i czy charakterystyka jest proporcjonalna na całym zakresie prędkości...

jak Ronin78 zauważył opony też mają różną średnicę mimo właściwego rozmiaru bo inny obwód ma np Pirelli STR a inny Moto Tractionator Adventure, więc teoretycznie powinno się wprowadzać zawsze rzeczywisty obwód koła dla prawidłego przeliczenia prędkości...
Jarek_MTB jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem

Zasady Postowania