|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
15.02.2022, 23:54 | #1 |
Motocykl: CRF1000
Online: 14 godz 34 min 33 s
|
Niewracające tłoczki hamulców / niepokojące działanie ABS
Mam niepokojące objawy układu hamulcowego i nie wiem gdzie szukać przyczyny lub rozwiązania. NAT kupiona we wrześniu 2021, jestem drugim właścicielem. Przebieg 47kkm, rocznik 2018.
Po pierwsze, tłoki z przodu nie wracają na tyle ile powinny, i cały czas minimalnie trą o tarcze, co objawia się nawet podczas jazdy, gdy przy zwracaniu piszczą. Na centralce, kręcąc koło w powietrzu, nie chodzi luźno. Tarcze proste, klocki oryginalne, mają prebiegu ok 20kkm, jeszcze ich trochę jest. Próbowaliśmy czyścić tloki. Upuscilismy też odrobinę płynu z układu - brak bąbelków, śladów zapowietrzenia. Po drugie, gdy hamuję testowo awaryjnie, abs się włącza, puszczam klamkę i przez chwilę wtedy jest tak twarda że nie da się wcisnąć ponownie. Dopiero gdy ABS się uspokoi to klamka robi się z powrotem normalnie miękka. Czy tak powinno być? Macie jakieś pomysły gdzie szukać przyczyny tych problemów? |
|
|