|
Ciuch Afrykańczyka spodnie, kurtki, rękawiczki, kombinezony, bluzy enduro, itd. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
14.10.2022, 09:54 | #1 |
trampkarz emeryt
|
Co do prania oraz impregnacji tekstyliów, rękawic i butów?
Jak w temacie, nigdy specjalnie o to nie dbałem, nie impregnowałem niczego tylko ot tak, jeździłem.
Do prania kolega Navaja polecił mi płyn "Domol" z Rossmana, jest tani, dedykowany do odzieży sportowej i takiej z membranami. Więc tu nie ma jakichś rozkmin. Ale może jest jeszcze cos godnego polecenia. Kwestia impregnacji - kupiłem sobie drogie jak na mój gust ciuchy (Modeka Panamericana 2, membrana sympatex oczywiście wypinana), więc chciałbym o nie zadbać, przynajmniej na początku Czy polecicie coś do impregnacji? Poza preparatem S100 - bo z moich doświadczeń wszystko od tego producenta jest bardzo dobre lub doskonałe, tyle że delikatnie mówiąc lekko drogie. Podobnie pytanie o buty - zawsze sobie sprawdzałem napięcie łańcucha butem no i za nic nie mogę doczyścić resztek smaru. Jakiś magiczny sposób? Czym zaimpregnować buty? tym samym co kurtke i spodnie? Buty IXS Montevideo, bardzo je lubię i chciałbym aby posłużyły długo - mają dopiero 3 sezony. Wodę na czubach puszczają po dłuższym mocnym deszczu (tak ze 100km) ale to chyba normalne. Skórzane rękawice też się impregnuje? Garść pytań jak o olej, ale przyznam, że nigdy, przenigdy nie dbałem przesadnie lub wcale o ciuchy (w przeciwieństwie do motocykli) i co najwyżej prałem co jakiś czas. O skali mojej ignorancji w tym temacie niech świadczy to że membrana z dotychczasowej kurtki zakończyła żywot podczas wirowania w pralce dobrze że Sudden poratował inną która jako tako pasuje do kurtki i kończę tak obecny sezon. Co ciekawe, mimo braku specjalnego rozczulania się nad ciuchami, zawsze służyły mi minimum 6 lat. Pozdr zimny |
|
|