|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
26.08.2024, 19:27 | #1 |
Miasto: Joaswerk 24, 52224 Stolberg (Niemcy),
Motocykl: Honda AT XRV 750 RD07 ROK 1993'
Przebieg: 77.000
Online: 2 dni 7 godz 1 min 17 s
|
Jak gorący może być regulator napięcia?
Witajcie.
Czy wie ktoś jaka jest prawidłowa temperatura pracy regulatora napięcia. Zmieniłem na nowy bo stary za słabo mi ładował i teraz jest książkowo ale nadal jest gorący choć już nie tak bardzo jak ten stary. Przy okazji sprawdzania statora okazało się że wszystkie kable prowadzące do regulatora są przedłużone i polutowane w kiepskiej jakości. Regulator napięcia natomiast szedł podłączony bezpośrednio do akumulatora z pominięciem tej okrągłej wtyczki. Nie wiem czy ten trik robił coś dobrego ale z nową częścią powróciłem do stanu zgodnego ze schematem elektrycznym co dało mi ładowanie od 13,5 do 14,5 volta nawet na niskich obrotach przy włączonych wszystkich odbiornikach. Tylko ta temperatura pracy nie daje mi spokoju. Starego regulatora jak się rozchajcował nie byłem w stanie utrzymać przez dwie sekundy ręką a ten nowy jest poprostu gorący ale już nie tak bardzo. Pozdrawiam. |
|
|