|
Imprezy forum AT i zloty ogólne Imprezy forum AT i zloty ogólne. Spotkania użytkowników naszego forum. Mają one charakter otwarty: obecność AT wskazana, ale nie jest wymogiem. Piszemy również o imprezach motocyklowych, na które wybierają się nasi forumowicze. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
26.09.2024, 10:57 | #11 |
Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
Galeria: Zdjęcia
Online: 6 miesiące 1 tydzień 5 dni 4 godz 39 min 27 s
|
Michał. Piszę ogólnie nawiązując do współczesności, bo uparcie twierdzę od lat, że TA przeszłość buduje chorą teraźniejszość.
Nie chcę wchodzić w nieswoje buty i odsyłam do książek. Akurat Zbrodnia w Ostrówkach i Woli Ostrowieckiej jest doskonale opisana i znane są materiały z archiwów UPA i Radzieckich. Ukraińcom się nie dziwię, ale poraża mnie brak empatii do tych wydarzeń- historycznych i współczesnych- Polaków. Chory liberalizm nie jest spuścizną naszych przodków a nawykiem polubionym, bo wygodnym, w imię utopii internacjonalizmu. km.jpg W Ostrówkach odnalazłem też słynny "krzyż z patyków" postawiony tam przez naszego premiera M. M. w hucznie obchodzoną w zeszłym roku 80 rocznicę Wołynia. Najwyraźniej przegapiłem go w zeszłym roku, lub mógł być wywrócony, podobnie jak wspomniane wieńce i znicze pod pomnikiem. Teraz potwierdzam, że stoi. Słabo widoczny, bo za krzakiem bzu, na poboczu, na wjeździe do byłej wsi. Choć krytykuję taki skromny rodzaj upamiętnienia przez premiera 40 milionowego państwa, to rację ma jeden z potomków Wołyniaków, który zauważył, że liczy się gest, a każdy krzyż, choćby najmniejszy ma swój ciężar. Może to był gest prywatny? Ale czy w czasie wojny wizyta premiera sąsiedzkiego kraju i jego gesty mogą być prywatne? OK. km3.jpg km2.jpg Mnie chodziło o coś bardziej trwałego i blado wyszło, bo porównałem go do owych 50 solidnych krzyży z okolic Huty Stepańskiej, jakie własnym sumptem wystawił Janusz Horoszkiewicz. A jak zostali upamiętnieni przez rząd i prezydenta pogrzebani w Ołyce, dowiecie się z relacji z lipcowego Wołynia. |
|
|