|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
02.12.2009, 13:07 | #1 |
Common Rejli
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
Różne oznaczenie tłoków ! Ratunku!
Witajcie!
Mam rozebrany silnik i jestem na etapie zamawiania pierścieni. Wszelkie pomiary kwalifikują silnik do naprawy polegającej na wymianie pierścieni i niczego więcej. Moje pytanie jest następujące: CO OZNACZA SYMBOL HF-1 ORAZ HF-2 na tłoku przy otworze na sworzeń? 1 mam na przednim, 2 mam na tylnym. Jest również dodatkowo oznaczenie MV1, ale ono, jak się dowiedziałem w Hondzie, oznacza model silnika. Honda nie wie co oznaczają symbole HF-1 oraz 2. W fiszkach tłok przedni i tylny ma ten sam numer katalogowy, więc są identyczne. Nie jest to też grupa selekcyjna, bo te występują tylko przy panewkach. W Hondzie pierścienie nominalne nie są pogrupowane w selekcje. Jest jeden komplet i kropka. Na każdy (nad-)wymiar tłoka. Więc kurde co? Masa tłoków? Przecież powinna być identyczna... Jest ktoś w stanie pomóc, wiedzą poratować? Niestety, jak to w przypadku rynku motocyklowego w PL, nie mam 100% pewności czy po drugiej stronie telefonu siedziała osoba na 110% kompetentna...