|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2010
Miasto: Kraków
Motocykl: AT+TA
![]() Online: 1 tydzień 41 min 5 s
|
![]()
Buse robi fajne ciuchy, mam Anconę od kilku lat i też sobie ją chwalę. Tyle że nie ma wypinanej membrany i w gorące dni idzie odwalić kitę.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Miasto: Luboń / Poznań
Motocykl: RD07
Przebieg: 48.000
![]() Online: 5 dni 14 godz 22 min 39 s
|
![]()
Halvarssons Raptor moze ktos zetknal sie z taka kurtka szukam opini zwlaszcza jak ten model zachowuje sie w upalne dzionki.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2010
Miasto: Bydgoszcz
![]() Online: 3 miesiące 2 tygodni 2 dni 18 godz 48 min 57 s
|
![]()
Mam Raptora od 4 miesiecy. Kurtka raczej przewiewna i nadająca sie na cieplejsze dni. Nie mogę napisać nic o jej wodoszczelności, gdyż nie jechałem w niej w deszczu. Przy ewentualnym zakupie uważaj na rozmiarówkę - ja kupiłem M, chociaż wszystkie moje poprzednie kurtki były na granicy L/XL. Z tego co się orientuję, to jest to model sprzed kilku lat i zetknąłem się z nią tylko w kobi.sklep w Gdańsku.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2011
Miasto: Wrocław
Motocykl: RD03
![]() Online: 2 dni 20 godz 5 min 59 s
|
![]()
Cześć mam taką małą uwagę co do kurtek - z tego co wiem to generalnie te kurtki z mambranami były wymyslone do sportów "ruchowych" (i wojska) działanie ich polega na tym że przepuszczają parę wodną "pot" na zewnątrz na skutek ciepła podczas wysiłku. I nawet jeśli lekko puszczą wilgoć do środka to zaraz to odparuje na zewnątrz przez pory.
Jadąc motocyklem nie wytwarzamy zbyt wiele ciepła a wręcz przeciwnie raczej się wychładzamy i membrana przestaje działać lub działa słabiutko, a kurtka siąknie wodę jak gąbka i w końcu memrana puszcza do wewnątrz. Pierwszy Gore jaki miałem kupiłem 13 lat temu i kosztował majątek i po kilku godzinach jazdy szosą przez alpy podczas zlewy, w środku było znośnie - ale kiedy ją powiesiłem na chwile na krześle i straciła wewnątrz źródło ciepła po kilku minutach była już cała mokra od środka. Wniosek jest taki że im szybciej marzniemy tym szybciej nam będzie mokro. a mokra kurtkę lepiej nosić na grzbiecie aż odparuje dzięki nam - chyba że będziemy jej używać na drugi dzień i zdąży sama wyschnąć - jednak w plenerze przy dużej wilgotności może się to nie udać. Generalnie moim zdaniem jest tak jak tu już pisali - texy texami - a jedynie dobry kondon spełni swą rolę przy dłuższej zlewie. pozdro ps. jeszcze zewnętrzne impregnaty są niezłe - polecam firmę Toko (odradzam stanowczo nikwaxa) - ale napisze posta o impregnatach osobnego. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Miasto: Luboń / Poznań
Przebieg: 48.000
![]() Online: 5 dni 14 godz 22 min 39 s
|
![]()
Dzieki za info w sprawie halvarssona. Kupilem buse open road, za malo jezdzilem aby sie wypowiadac ale pierwsze odczucia baardzo pozytywne, a i cena 800 pln wydaje sie przyjazna.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: May 2011
Miasto: Zakopane
Motocykl: już nie mam AT
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 tydzień 4 dni 19 godz 18 min 37 s
|
![]()
A ja nabyłem za 50 ojro takie coś Hein Gericke - nie wiem z jakiej to epoki ale spełnia mój jeden warunek - nie jest czarna!!
![]() ![]() ![]()
![]() |
#7 |
Road legal
![]() Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Stolicstan
Motocykl: AT Rd07 93r mud fighter
Przebieg: kręcony
![]() Online: 3 tygodni 2 dni 5 godz 56 min 32 s
|
![]()
a gdzie zes to kupil?
![]() |
#8 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Warszawa
Motocykl: oby złodziej kulasy połamał
Przebieg: :(
![]() Online: 3 tygodni 1 dzień 18 godz 11 min 26 s
|
![]()
Ja mam retbike flight z motobazaru za.... coś poniżej 400 zł, nie pamiętam dokładnie. Kurtka solidnie wykonana, przynajmniej na pierwszy rzut oka, przy szlifie ochraniacze spełniły zadanie. W ciepłą pogodę trochę się pocę, ale wystarczy rozpiąć delikatnie. Teraz dzisiaj rano przy 6 stopniach w podpince zimowej jechałem koło 100-110 kmh alejami i..... było ok... zimno tylko tam gdzie nie zakrywała, poza tym całkiem spoko, więc polecam... poza tym mi pasuje o tyle że jest... czarna
![]() O coś takiego: |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: May 2011
Miasto: Zakopane
Motocykl: już nie mam AT
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 tydzień 4 dni 19 godz 18 min 37 s
|
![]()
Robiłem foto w kiblu tzn w łazience i lustra są względem siebie tak położone, że moja morda wylądowała w tle... (stoisz przed lustrem a za plecami trochę z boku masz drugie lustro)
![]() 1. A wracając do mojej nowej kurtki to chyba na mnie za mała (rozm.M) bo trochę krępuje mi ruchy. 1. Kieszenie za małe bo ledwo rękę wsadzam. 2. Wywietrzników brak. Kupiłem ją chyba tylko dla tych napisów "Tuareg" i "Rallye" ![]() ![]()