Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT > Inne - dyskusja ogólna

Inne - dyskusja ogólna Dział poświęcony motocyklom nieskategoryzowanym.

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 03.10.2011, 09:37   #11
motormaniak
mistrzu

motormaniak's Avatar

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Przebieg: ?
Galeria: Zdjęcia
motormaniak jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 4 tygodni 1 dzień 6 godz 21 min 2 s
Domyślnie

Choć było to dawno miałem bigosa 750 a kolega prawie nowego 800. To czy zmieniac bigosa na Afryczkę zalezy bardziej od odpowiedzi na pytanie : W jakim stanie jest Bigos - czy bierze olej, w jakim stanie jest wałek rozrządu itd. A bigos , szczególnie 750 ma parę felerów: w pierwszych rocznikach wałek rozrządu,napęd rozrusznika, łańcuszek rozrządu napędzany jest od łańcuszka wałków wyrównoważających, napinacz rozrządu ukryty jest w cylindrze i jego sprawdzenie wymaga demontażu głowicy i cylindra itd... Przy ostrym użytkowaniu w terenie i próbach skakania w obu bigach urway się łańcuszki wałków wyrównoważających- w jednym 3 tys po wymianie. Miało to miejsce zawsze przy lądowaniu...
Zawieszeniowo big - jest jak afryka, hamuje podobnie do rd03, waży podobnie co rd03. Na asfalcie wiadomo - twinem da się szybciej latać- bardziej dla tego że mniej wtedy męczy. Ja po zmianie na afryczkę poczułem zdecydowaną zmiane na +, ale w tej chwili rd03 jak i wszytskie bigosy to są zabytki, więc wiele zalezy od stanu technicznego.

Ostatnio edytowane przez motormaniak : 03.10.2011 o 09:39
motormaniak jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem

Narzędzia wątku
Wygląd

Zasady Postowania