|
Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
18.11.2008, 16:41 | #1 |
poleca: filcy - jako obuwie trwałe, zawsze modne i wygodne
Miasto: W-wa/Stare Bielany
Motocykl: RD07a
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 6 dni 19 godz 33 min 39 s
|
Montaż podgrzewanych manetek – kabelków kwestia
Plan jest taki:
1. Manetki będą podłączone bezpośrednio do akumulatora. Myślę sobie, że przewód zasilający dobrze byłoby puścić razem z oryginalną wiązką elektryczną po prawej stronie motocykla. Tylko tam jakoś tak ciężko z dostępem. Czy aby sensownie ułożyć nowy przewód trzeba zdjąć bak? Czy może wystarczy go tylko unieść? Po lewej stronie jest więcej miejsca, więc może tam? Sakramentalne pytanie: Jak to robiliście u siebie? 2. Rzecz druga, sterownik manetek będzie załączany przez przekaźnik, który będzie podawał napięcie po przekręceniu kluczyka w stacyjce. Wygodnie byłoby ów przekaźnik umieścić pod którąś z tylnych bocznych osłon. Pytanie tylko gdzie/jak się wpiąć w tamtych okolicach, aby nie demolować fabrycznej instalacji i aby napięcie na cewkę przekaźnika podawane było tylko przy kluczyku w stacyjce w położeniu „ON”? Manetki to Saito II (bez żadnego czujnika spadku napięcia), stąd podłączenie za stacyjką aby zapobiec przypadkowemu pozostawieniu włączonych manetek po „zgaszeniu” motocykla. Przekaźnik z kolei odciąży styki stacyjki. Pisząc lekko zgrabiałymi rękami, dziękuję za wszelkie refleksje
"Im wyżej się wznosimy tym mniejsi wydajemy się być tym którzy zostają na dole" F. Nietzche Ostatnio edytowane przez szwedzkikucharz : 18.11.2008 o 17:00 |
18.11.2008, 19:32 | #2 |
Miasto: DW
Motocykl: Pyr pyr
Przebieg: dowolny
Galeria: Zdjęcia
Online: 5 miesiące 17 godz 3 min 15 s
|
Przekaźnik spoko zmieścisz pod prawym boczkiem. Obok bezpieczników. Baku może i nie trzeba ściągać, ale z drugiej strony to dużo roboty nie ma a i wygoda większa.
Plusa po stacyjce znajdziesz w bezpiecznikach, tam też się wepnij z przekaźnikiem. Moje manetki już były razem z motocyklem. Są bez przekaźnika wpięte wprost pod kabel od stacyjki. na razie działaja |
18.11.2008, 21:43 | #3 |
Miasto: Gdańsk
Motocykl: exc 250 2T :)
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 12 godz 15 min 2 s
|
Tylko jedna uwaga. Koniecznie w gnieździe przekaźnika (takie gniazdo można kupić) musi być dioda (takie czarne). Może ona uratować Tobie elektrykę w moto.
|
18.11.2008, 23:08 | #4 |
Miasto: Kraków
Galeria: Zdjęcia
Online: 3 tygodni 6 dni 14 godz 28 min 34 s
|
Ja sie wlutowałem w przewód za skrzynką bezpieczników po stacyjce, czerwono czarny o ile sie nie myle. bezpośrednio. Masa do ramy. Bak sciągalem i kabel puszczałem przez fabryczne uchwyty do przewodów. eElegancko nic sie nie majta nic nie przetrze i nie zrobi zwarcia.
pozdrawiam, podos AT2003, RD07A ------------------ Moje dogmaty 0. O chorobach Afryki: (klik) 1. O Mikuni: Wywal to. 2. O zębatce: Wypustem na zewnątrz!!! 3. O goretexie: Tylko GORE-TEX 4. O podróżach: Jak solo to bez kufrów 5. O łańcuszkach rozrządu: nie zabieram głosu. 6. Lista im. podoska Załącznik 10655 7. O BMW: nie miałem, nie znam się, nie interesuję się, zarobiony jestem. 8. O KN: Wywal to. 9. O nowej Afripedii: (klik) |
19.11.2008, 00:11 | #5 |
|
|
19.11.2008, 00:20 | #6 |
Miasto: Gdańsk
Motocykl: exc 250 2T :)
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 12 godz 15 min 2 s
|
dioda niweluje napięcie (dość wysokie) jakie powstaje podczas załączenia przekaźnika. Pewnie R2D2 jest wstanie opisać to zjawisko dokładnie. Ja jestem nieukiem-ignorantem.
PS. Po zastanowieniu nie jestem pewny czy w układzie z manetkami taki prąd powstanie Ostatnio edytowane przez zombi : 19.11.2008 o 00:24 |
19.11.2008, 01:37 | #7 |
Miasto: Ostrołęka/B-stok
Motocykl: RD03
Online: 2 godz 12 min 2 s
|
Powstanie bo takie napięcie jest wytwarzane przez samą cewkę przekaźnika zaraz po zaniku na niej napięcia (tak jak na cewce zapłonowej) i to nawet bez obciążenia styków. Najczęstsze zastosowanie takiej diody jest przy bezpośrednim sterowaniu przekaźnika przez jakiś tranzystor lub mikroprocesor - taki impuls potrafi dość szybko uporać się z każdą elektroniką. Osobiście uważam, że przy sterowaniu stacyjką takie przepięcie nie powinno żadnemu urządzeniu na pokładzie zaszkodzić. Chociaż z drugiej strony - dla świętego spokoju - lepiej dorzucić te 40gr na diodę i nawet samemu ją domontować. W końcu strzeżonego...
19.11.2008, 10:45 | #8 |
poleca: filcy - jako obuwie trwałe, zawsze modne i wygodne
Miasto: W-wa/Stare Bielany
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 6 dni 19 godz 33 min 39 s
|
Dzięki! Czuję się przygotowany w teoretycznym zakresie. Dawniej troszkę dłubałem w różnych kabelkach, ale Afri jakoś tak mnie onieśmiela, no nie mam śmiałości do kobiet.
Wracając do diody, czy wystarczy zwykła taka która występuje w mostkach prostowniczych? Wpinamy ją szeregowo (w kierunku przewodzenia) w obwód z cewką przekaźnika? Tzn. plus instalacji (za stacyjcką) do diody, dalej przez diodę do cewki, a drugą końcówkę cewki przekaźnika do minusa instalacji.
19.11.2008, 18:59 | #9 |
Mizerna Kruszynka
Miasto: Lusk
Przebieg: 110 tys
Online: 2 tygodni 3 dni 12 godz 24 min 19 s
|
Co do tej diody to chlopy maja racje. I dobrze jest takowa wlutowac. A jak wlutujecie odwrotnie, (choc mozna to sprawdzic miernikiem) to wystrzeli i juz bedziecie widziec w ktora strone winna byc OJ.
|
19.11.2008, 19:43 | #10 |
Miasto: Ostrołęka/B-stok
Motocykl: RD03
Online: 2 godz 12 min 2 s
|
Wystarczy zwykła dioda taka jak wspominasz. Tyle tylko, że wpina się ją do przekaźnika nie szeregowo a równolegle i w kierunku zaporowym a nie przewodzenia. Podczas wyzwalania impulsu powoduje to zwarcie obu styków cewki i przez to jej szybkie rozładowanie. Najważniejsze w tym wszystkim jest (tak jak Hero wspominał) odpowiednia polaryzacja diody, bo inaczej zamiast grzanych manetek będzie grzana dioda
Ps. http://obrazki.elektroda.net/69_1176272175.jpg - w tym układzie (znalezionym gdzieś w sieci) jest pokazane jak poprawnie zamontować diodę (tranzystor i rezystor czyli 2 elementy na samym dole oczywiście niepotrzebne)