|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
26.03.2015, 21:35 | #41 |
Miasto: Ponownie Kotlina Kłodzka :D
Motocykl: RD07 mit VW parts :D
Online: 2 tygodni 4 dni 15 godz 9 min 23 s
|
100 za 2 koła? To oni jeszcze prowadzą ten biznes czy to jest jakaś pralnia pieniędzy?
W mojej okolicy (czyli wcale nie tak daleko od Wrocławia) za 2 koła wraz ze zdjęciem z motocykla, zmianą opon i wyważeniem zapłaciłem 70 zł. Jeszcze mi "gumolep" tłumaczył żeby następnym razem same koła dostarczyć to będzie taniej...
26.03.2015, 21:44 | #42 |
przemieszczacz
Miasto: Skierniewice
Motocykl: LC8, exc-f 250
Online: 3 miesiące 3 tygodni 3 dni 19 godz 30 min 15 s
|
Pewnie da radę za połowę tego gdzie indziej, we Wro jest sporo gumiarzy, ale mi się nie chce szukać. Z narzędziami 2 koła to jest max godzinka roboty, a kostek i tak nie wyważam bo to bez sensu.
27.03.2015, 00:22 | #43 | |
Miasto: Podlasie
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Online: 2 miesiące 2 tygodni 6 dni 21 godz 9 min 47 s
|
Cytat:
ale musze sie przyznać, że oprócz wymienionych wyzej narzędzi uzywam jeszcze "czarodziejskich słów" w odpowiednich momentach |
|
28.03.2015, 18:55 | #44 |
Miasto: Białystok
Motocykl: XT660
Online: 5 dni 3 godz 3 min 34 s
|
Dzieju
W poniedziałek zbierę grupę 20 albo 40 i pojedziemy do wulkanizatora po smar do montażu opon. Zapewne się ucieszy, że mógł pomóc. Pomadka proszę państwa. W kurtce zawsze mam pomadkę ochronną, która w razie potrzeby da poślizg przy zakładaniu opony.Wielokrotnie testowane. Bez poślizgu, to i 5at może nie dać rady. Jak ktoś będąc w czarnej dupie u siebie pod blokiem nie może znaleźć rozawiązania ani pomocy, to już problem. A z wulkanizatorami, tak to jest. Jeden za 20, a inny za 100 ziko zrobi. W 99,9% przypadków, taki gumiaż w niedzielę, może i po jakimś weselu, stypie, czy innej imprezie nie będzie chciał nawet spojrzeć na koło, więc i tak musisz sobie radzić sam/a. Najprościej i to bez łapania kapcie. U siebie pod garage zasymulować sytuację i sobie zdjąć i s powrotem założyć kapcia, używając tylko narzędzi z narzędziówki. Będziesz miał pogląd co Ci jest potrzebne i poradzisz sobie w terenie, na kompletnym zadupiu. |
28.03.2015, 21:09 | #45 |
Administrator
|
Dziwny sposób myślenia ale to nie moja sprawa.
28.03.2015, 21:38 | #46 |
Miasto: Kresy
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 tydzień 4 godz 57 min 18 s
|
Jednak AT to naprawdę niezawodny motocykl !
Tak proste problemy sprawiają barierę nie do przebicia. Jak zmienić oponę bez wulkanizatora Przeca to motocykl do pokonywania bezdroży i jak ktoś nie jest w stanie poradzić sobie z naprawą kapcia na odludziu Sorry Przepraszam wszystkich prawdziwych Africanerów. Ale wiosna idzie i nie mogę się powstrzymać musiałem to skomentować ciekawe co by było jakby moto straciło np. chłodzenie. |
28.03.2015, 22:22 | #47 |
Miasto: domem jest mój cały świat
Motocykl: RD07a
Online: 1 tydzień 4 dni 4 godz 45 min 56 s
|
Przed wyprawą radze każdemu przetestować wymianę dętki bo niby proste ale można popełnić kilka błędów. Kilka lat temu jak wracałem z Albanii rozdzieliłem sie z kumplem on musiał szybciej cisnąc do PL (a ja miałem kilka dni wiecej ) podczas powrotu złapał gumę mimo ze miał szpeje do wymiany dętki plus wzmacniana dętka plus łatki to nigdy tego nie robił i nie podołał a pamietam jak mówił przed wyjazdem ze to jest proste i nie ma sensu trenowac zlapal gume na autostradzie kolo Budapesztu za pierwszym razem uszkodził dętke podczac zakładania opony poprostu włożył ją nie napompowana do opony(a trzeba ja lekko napompować ) i podczas zakładania opony na felge zachaczył kilka razy o dętke wiec znów ja ściągnoł i zalorzył druga detke wzmocniona ale jak sie okazało po napompowaniu i przejechaniu kilku km opona eksplodowała... dla czego? włożył skręcona dętkę
|
28.03.2015, 22:49 | #48 |
Miasto: Kresy
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 tydzień 4 godz 57 min 18 s
|
xtr Właśnie o to chodzi ! Jak się chce latać daleko to praktyka czyni mistrza. Nie dziwią mnie pytania o mechanikę czy drobne niuanse i słabe punkty odnośnie eksploatacji pewnych modeli, czy marek motocykli lecz ja myślę, że naprawa "flaka" jest taka sama w każdym pojeździe. I jest podstawą! Nie neguję tego, że ktoś pyta o takie rzeczy lecz próbuję zwrócić uwagę na to iż proste czynności przy pojeździe są niezbędne w dalekich i średnio dalekich podróżach. A jak się posiada już AT to raczej tych pierwszych i to w wersji "hard" Sam jestem mało obeznany w temacie dalekich podroży lecz staram się jak najlepiej do nich przygotować. A najbardziej przygotować motocykl bo to tylko maszyna ( chociaż często a nawet bardzo często posiada duszę, zależy od właściciela) I z tego co zdążyłem wydedukować z relacji MOTOCYKLISTÓW człowiek powinien być najmocniejszym ogniwem podruży
|
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|